logo

Parlamentul a votat un acord de finanţare de 45 de milioane de dolari


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-a-votat-un-acord-de-finantare-de-45-de-milioane-de-dolari-7966_1014101.html

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare pentru realizarea Proiectului de ameliorare a competitivităţii II (PAC II). Costul total al proiectului este de 45 de milioane de dolari cu finanţare din două surse:creditul acordat de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare în valoare de 30 de milioane de dolari şi împrumutul Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare în valoare de 15 milioane de dolari, transmite IPN.

Viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a spus că o parte a finanţării va fi acordată pe bază de rezultate pentru a susţine reformele şi obiectivele stabilite pentru componentele „Reforma regulatorie” şi „Dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii” ale proiectului.

Obiectivul de bază al proiectului este întărirea competitivităţii la export a întreprinderilor din Moldova, precum şi reducerea constrângerilor şi a poverii cadrului de reglementare.

Acest obiectiv va fi atins prin intermediul unui şir de măsuri scopul cărora este îmbunătăţirea competitivităţii companiilor exportatoare, întărirea capacităţii pentru export a companiilor care deocamdată nu au operaţiuni de export, şi întărirea legăturilor cu pieţele de desfacere pentru ambele categorii. De asemenea, scopul proiectului este îmbunătăţirea capacităţilor întreprinderilor private de acces la finanţare pe termen mediu şi lung, şi îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru reducerea costurilor în comerţul transfrontalier.

Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi întreprinderile private, care, actualmente, întâmpină dificultăţi din cauza mediului de afaceri nefavorabil, sunt constrânse din lipsa accesului la finanţare, sau nu sunt în capacitate să beneficieze de servicii de dezvoltare a afacerii.

Condiţiile de finanţare oferite de către Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare sunt standard pentru Republica Moldova, maturitatea fiind de 25 de ani, inclusiv 5 ani pentru perioada de graţie, taxa de deservire – 0,75% anual, rata dobânzii fiind de 1,25% anual, taxa de angajament – 0,5% anual.

Condiţiile de finanţarea ale Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare vor fi maturitatea de 30 de ani, inclusiv 5 ani pentru perioada de graţie, taxa unică de deservire fiind 0,25% anual plătită la intrarea în vigoare a acordului de împrumut.

Perioada de implementare a proiectului urmează a fi 15 septembrie 2014-31 ianuarie 2020.