Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru 2020 a fost votat în Parlament în două lecturi. În condițiile noi, deficitul bugetar va constitui 15,975 miliarde lei sau 7,52% din Produsul Intern Brut. Potrivit Guvernului, necesitatea modificărilor a intervenit ca rezultat al evaluării efectelor economice ale măsurilor impuse în procesul administrării situației epidemiologice, transmite IPN.
Proiectul prevede reducerea veniturilor bugetului de stat cu 6,338 miliarde de lei sau cu 14,3%, până la 37,798 miliarde de lei. Reducerea survine în special din contul diminuării impozitelor și taxelor, precum și a intrărilor de granturi.
Cheltuielile bugetului de stat se majorează cu 2,221 miliarde de lei sau cu circa 1,6%. După rectificări, cheltuielile se ridică la 53,773 miliarde de lei. Cele mai semnificative creșteri de cheltuieli se propun la ocrotirea sănătății (cu 1,1 miliarde de lei), protecția socială (1,127 miliarde de lei) și servicii de stat cu destinație generală (1,084 miliarde de lei).
Premierul Ion Chicu, prezent la ședința Parlamentului, a declarat că modificările efectuate la partea de venituri și cheltuieli s-au soldat cu majorarea deficitului inițial aprobat de 8,559 miliarde de lei până la 15,975 miliarde de lei. Proiectul de rectificare a bugetului prevede și modificarea structurii surselor de finanțare a deficitului. Principalele modificări la aceste surse se referă la volumele intrărilor de împrumuturi externe și volumul emisiunilor valorilor de stat pe piața primară.
Răspunzând la întrebările deputaților, premierul a menționat că a fost păstrat programul de reparație a drumurilor în sumă de 1,375 miliarde de lei, având drept scop îmbunătățirea infrastructurii cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor. Potrivit lui, aceste cheltuieli au fost păstrate cu scopul de a crea locuri de muncă.
Proiectul de modificare a bugetului de stat pentru anul curent a fost adoptat cu 58 de voturi ale deputaților din Partidul Socialiștilor și cei din Partidul Democrat. Deputații din Grupul parlamentar Pro Moldova au părăsit sala în semn de protest, după ce nu au fost de acord cu procedura de examinare a amendamentelor înaintate.