logo

Parlamentul a votat Codul audiovizualului în prima lectură


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-a-votat-codul-audiovizualului-in-prima-lectura-7967_1028198.html

Deputaţii au aprobat în prima lectură noul cod al audiovizualului. Printre noutăţi se regăseşte redenumirea şi reformarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar şi a companii publice de radio şi televiziune. Lilian Carp, deputat liberal, a declarat în plenul Parlamentului vineri, 1 iulie, că proiectul a fost elaborat de un grup de experţi din mass-media, iar parlamentarii liberali l-au subsemnat şi înaintat spre adoptare, transmite IPN.

Noul cod prevede că serviciile de programe de televiziune/radiodifuziune aflate în jurisdicţia Republicii Moldova vor rezerva programelor autohtone nu mai puţin de 50% din timpul lor de difuzare, iar programelor proprii nu mai puţin de 25% din timpul de difuzare. Furnizorii de servicii media au obligaţia de a asigura acces la informaţii privind numele reprezentantului legal şi structura acţionariatului până la nivel de persoană fizică şi juridică, numele persoanelor responsabile de conducere şi ale celor care îşi asumă responsabilitatea editorială etc.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului este redenumit în Consiliul Audiovizualului. Acesta va fi compus din 5 membri numiţi de Parlament, cu un mandat de 7 ani. În timpul exercitării mandatului, membrii Consiliului Audiovizualului nu pot fi membri de partidele politice sau organizaţii social-politice.

Pentru a proteja diversitatea şi pluralismul de opinii, Consiliul Audiovizualului va limita concentrarea proprietăţii şi extinderea cotei de audienţă în domeniul audiovizualului la dimensiuni care să asigure eficienţa economică, dar care să nu genereze apariţia de situaţii dominante în formarea opiniei publice. Partidele politice nu pot fonda şi/sau deţine acţiuni, drepturi de vot sau cote din capitalul social al persoane juridice din domeniul audiovizualului.

În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului cod, se lichidează Consiliul Coordonator al Audiovizualului, iar până la expirarea celor 12 luni, Parlamentul va constitui şi va aproba componenţa Consiliului Audiovizualului.

Instituţia publică naţională a audiovizualului, Compania „Teleradio-Moldova”, va fi reorganizată în Compania „Radio Moldova” şi Compania „TV Moldova 1”. Persoanele fizice cu domiciliul în Republica Moldova au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi de televiziune, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare de radio şi/sau de televiziune, şi a celor care, potrivit legii, beneficiază de scutire de la plata acestor taxe.

Organul de supraveghere al radiodifuzorului public va fi Consiliul de Supraveghere, compus din 9 membri, personalităţi publice cu calificări profesionale în diferite domenii. În termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentului cod, se lichidează Consiliul de Observatori al „Teleradio-Moldova” şi Consiliul de Observatori al „Teleradio-Găgăuzia”, iar Consiliul Audiovizualului va lansa procedura de selectare a candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al Companiei „Radio Moldova”, Consiliului de Supraveghere al Companiei „TV Moldova 1” şi a candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al Companiei Teleradio-Găgăuzia.