logo

Parlamentul a redus lista bunurilor care nu pot fi supuse privatizării


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-a-redus-lista-bunurilor-care-nu-pot-fi-supuse-7965_1006358.html

Lista bunurilor de stat care nu pot fi supusă privatizării a fost redusă de la 175 la 102 întreprinderi. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către Parlament. Proiectul a trezit discuţii aprinse şi chiar altercaţii între deputaţii, transmite IPN.

Deputaţii comunişti au întrerupt şedinţa Parlamentului, utilizând sirene şi blocând tribuna legislativului. Deputatul PCRM Eduard Muşuc a declarat că prin acest proiect guvernarea „vrea să vândă toată ţara pe ascuns”. „Practic jumătate din proprietatea publică va fi supusă privatizării într-un mod ascuns, fără ca publicul să cunoască despre acest lucru”, a menţionat deputatul. Colegul său de fracţiune, Iurie Muntean, a spus că autorul proiectului este deputatul PDM, Vlad Plahotniuc, acuzându-l pe acesta că doreşte să „privatizeze” ţara.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că procesul de deetatizare a proprietăţii publice este unul firesc în toate ţările. Iniţiativa privată aduce progres şi succes. Deputatul a mai spus că este mirat de reacţia comuniştilor. Or, aceştia de au fost cei care au lansat, în 2007, privatizare unor întreprinderi de stat importante.

Vicepreşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a declarat că, dacă va fi votat în a doua lectură proiectul, aceasta nu înseamnă că imediat va începe  privatizarea întreprinderilor. Proiectul are drept scop de a uşura munca Guvernului în administrarea proprietăţii.

Printre bunurile scoase de pe lista nepasibilă privatizării figurează: SA „Reţelele Electrice de Distribuţie Nord”, SA „Reţelele Electrice Distribuţie Nord-Vest”, SA „Centrala Electrică Termoficare Nord”, SA „Centrala Electrică Termoficare nr.1 din Chişinău”, SA „Centrala Electrică Termoficare nr.2”, SA „Apă-Canal Chişinău”, SA „Termocom”, SA „Firma de Construcţie a Drumurilor „Edilitate”, „Moldova Film” şi altele.

Proiectul este propus de către Guvern şi urmează să fie votat şi în lectura a doua.