Parlamentul a ratificat acordurile privind facilitarea eliberării vizelor şi readmisia persoanelor
https://www.ipn.md/ro/parlamentul-a-ratificat-acordurile-privind-facilitarea-eliberarii-vizelor-si-rea-7965_967191.html
Parlamentul a ratificat joi, 8 noiembrie acordurile semnate între R. Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor şi privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală, semnate la Bruxelles la 10 octombrie curent.
În baza Acordului privind facilitarea eliberării vizelor, cetăţenii R. Moldova vor beneficia de un şir de înlesniri la perfectarea vizelor de scurtă şedere în statele membre ale UE, cu durata ce nu depăşeşte 90 de zile. Acordul prevede simplificarea setului de documente ce urmează a fi prezentate pentru perfectarea vizei pentru unele categorii de cetăţeni: membri ai delegaţiilor oficiale, oameni de afaceri, jurnalişti, participanţi la activităţi ştiinţifice, culturale şi sportive, studenţi, reprezentanţi ai societăţii civile, etc.
Potrivit Acordului privind facilitarea regimului de vize, pentru cetăţenii moldoveni se menţine preţul de 35 de euro, faţă de 60 euro pentru alte state. Vor fi eliberate gratis vize pentru un număr semnificativ de categorii de cetăţeni – copii, studenţi, tineri până la 18 ani, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, participanţi la activităţi culturale şi sportive, transportatori, pensionari, etc.
Taxa pentru perfectarea vizei va constitui 35 de euro, dar categoriile menţionate mai sus vor fi scutite de plata acesteia. Potrivit aceluiaşi document, cererile de viză vor fi examinate de către misiunile diplomatice în termen de 10 zile calendaristice, iar în situaţii de urgenţă, termenul va fi redus până la două zile. Pentru cetăţenii care călătoresc frecvent în statele membre ale UE, este prevăzută eliberarea vizelor multiple cu un termen de valabilitate de până la cinci ani, conform principiului bona fidae.
Acordul privind readmiterea persoanelor cu şedere ilegală are drept scop consolidarea cooperării dintre R. Moldova şi Comunitatea Europeană în domeniul combaterii migraţiei ilegale prin instruirea unui mecanism eficient şi rapid de repatriere a persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile de intrare sau şedere pe teritoriul uneia dintre părţi.
Deputaţii comunişti au apreciat drept înaltă activitatea diplomaţiei moldoveneşti şi rezultatul acesteia în ce priveşte semnarea celor două acorduri. Unii deputaţi din opoziţie au menţionat, însă, că prevederile acordurilor sunt minimul ce putea acorda Comunitatea Europeană.
Parlamentul European urmează să decidă asupra ratificării celor două acorduri la 12 noiembrie.