Deputații au ratificat Acordul Guvernului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional referitor la un împrumut de urgență în sumă de circa 234 de milioane de dolari. Proiectul de ratificare a fost votat în două lecturi de toți deputații prezenți în sală, cu excepția celor din fracțiunea Partidului politic Șor, transmite IPN.
Conform acordului cu această instituție financiară internațională, pentru 78 de milioane de dolari este aplicată o dobândă zero, iar suma respectivă este prevăzută să fie întoarsă timp de 10 ani. Alți 156 de milioane de dolari sunt oferiți cu o rată de dobândă de 1,5%, urmând să fie rambursați pe parcursul a cinci ani.
„Împrumutul din partea Fondului Monetar Internațional va acoperi jumătate din creșterea deficitului de 8,8 miliarde de lei, adică de 4,4 miliarde, ceea ce va permite asigurarea cheltuielilor prioritare incluse în bugetul public național în anul curent, în condițiile diminuării semnificative a veniturilor”, a declarat premierul Ion Chicu în plenul Parlamentului.
Răspunzând la întrebările deputaților, premierul a spus că încheierea cu succes a programului de patru ani cu FMI oferă perspective pentru negocierea unui nou program și o adresare în acest sens deja a fost semnată. Însă, pentru a avea un nou program, e nevoie de o perioadă de circa jumătate de an, când se face evaluarea necesităților. Șeful executivului a spus că, dacă nu ar fi fost actuala situație epidemiologică, misiunea FMI deja s-ar fi aflat în Republica Moldova.
În luarea sa de cuvânt, președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că a fost creat un precedent prin votarea creditului rusesc, care este unul toxic, în opinia sa. Acum deputații votează un alt credit, inclusiv deputații din Partidul Socialiștilor, care „înjurau de mama focului FMI pentru toate relele din Republica Moldova”. „Dar dincolo de această ipocrizie, știți care este diferența dintre împrumutul de la Federația Rusă și cel de la Fondul Monetar Internațional? O să trecem peste diferența la dobândă, că o să spuneți nu sunt comparabile, în acordurile cu FMI nu veți găsi punctul 7.2. Nu o să găsiți prevederi, prin care hoții de azi și de mâine vor fura copiii noștri”, a spus Igor Grosu.
Marina Tauber, din Partidul Șor, a declarat că fracțiunea, la fel ca în cazul creditului rusesc, se va abține de la vot, în condițiile în care, după cum s-a menționat, „suntem prea dependenți de credite externe”. „Noi credem că trebuie să începem să dezvoltăm economia noastră și da, probabil, începând cu ziua de astăzi și să nu ne grăbim să avem încă o datorie”, a menționat parlamentara.