logo

Parlamentul a lansat concursul pentru selectarea a doi membri CSM


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-a-lansat-concursul-pentru-selectarea-a-doi-membri-7967_1100308.html

Parlamentul a lansat concursul pentru selectarea a doi candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Persoanele interesate pot depune dosarele până pe data de 10 noiembrie inclusiv, transmite IPN.

Candidații la concurs trebuie să dețină diplomă de licență în domeniul juridic sau alt domeniu relevant, experiență în domeniul dreptului și o activitate notorie în domeniul jurisprudenței sau în alt domeniu relevant de cel puțin zece ani. De asemenea, trebuie să aibă reputație profesională și integritate personală, să nu activeze în momentul depunerii dosarului în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești.

Candidații nu trebuie să aibă antecedente penale, să nu aibă interdicția de a ocupa funcții publice sau de demnitate publică care derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate și să nu aibă în ultimii cinci ani înscrieri în cazierul privind integritatea profesională cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională pentru încălcarea obligației de a nu admite manifestări de corupție.

Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși. Ceilalți șase sunt aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor.