logo

Parlamentul a denunțat acordurile privind activitatea Teleradiocompaniei „MIR”


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-a-denuntat-acordurile-privind-activitatea-teleradiocompaniei-mir-7965_1096848.html

Acordurile privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” au fost denunțate. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede acest lucru, transmite IPN.

Potrivit documentului, scopul inițiativei este de a proteja spațiul audiovizual național și de a asigura securitatea informațională, ținând cont de situația actuală regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

Potrivit reprezentanților Guvernului, în perioada anilor 2000-2022, din bugetul de stat către reprezentanța din Moldova a companiei „MIR” au fost achitate mijloace financiare în valoare de 40,3 milioane de lei.

Autoritățile mai menționează că denunțarea de participare a Republicii Moldova la activitatea companiei „MIR” va contribui la economisirea de resurse financiare și, probabil, mult mai important, va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a proteja spațiul informațional național și regional.

„MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova. Mai mult, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale.

Acordul privind crearea Teleradiocompaniei Interstatale a fost semnat la Bișkek în anul 1992, iar Acordul cu privire la garanțiile de drept internațional, în vederea activității libere și independente a Teleradicompaniei „MIR” a fost semnat la Așgabat în anul 1993.