logo

Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul Codului transportului rutier


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-a-aprobat-in-prima-lectura-proiectul-codului-transportului-rutier-7967_1008050.html

Transportul rutier va fi reglementat de un cod, aprobat de către legislativ în prima lectură. Autoritatea care va asigura respectarea documentului va fi Agenţia Naţională Transport Auto. Noua structură va supraveghea îndeplinirea de către operatorii de transport autohtoni şi străini pe teritoriul Republicii Moldova a prevederilor legislaţiei naţionale şi acordurilor internaţionale, va elibera şi va retrage autorizaţii şi va aplica sancţiuni contravenţionale pentru tarife ilegale, transmite IPN.

La fel, agenţia va admite operatorii de transport autohtoni la efectuarea transporturilor internaţionale de persoane, cu eliberarea carnetelor INTERBUS şi a foilor de parcurs pentru ţările străine care nu au aderat la Acordul INTERBUS.

Prevederile codului nu se extind asupra persoanelor fizice care efectuează transporturi rutiere în interes personal, precum şi asupra întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea de transport  cu vehicule a căror viteză maximă autorizată nu depăşeşte 40 km/h sau cu maşini militare.