Majoritatea parlamentară este gata să examineze chiar în primele şedinţe plenare din sesiunea de primăvară o iniţiativă de desfăşurare a referendumului cu privire la alegerea directă a preşedintelui. Despre aceasta a comunicat şeful legislativului, Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă. Această propunere a fost pregătită pentru a fi enunţată la dialogul cu liderii protestatarilor, Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi, pe care oficialul i-a invitat la o întrevedere, dar care nu a avut loc, transmite IPN.
„Am analizat revendicările lor, am consultat juriştii. Deşi am avut mai multe dezbateri în cadrul majorităţii şi nu este o opinie agreată de toţi, totuşi acceptăm desfăşurarea unui referendum constituţional privind alegerea preşedintelui. Facem oferta de a aproba în Parlament decizia de a organiza un referendum”, a comunicat oficialul.
Referindu-se la o altă revendicare – demiterea şefilor unor instituţii, Andrian Candu a spus că ar fi vrut să discute cu liderii protestatarilor ca să se stabilească nişte termene, deoarece situaţia este diferită de la o instituţie la alta. Spre exemplu mandatele membrilor Comisie Electorale Centrale expiră chiar în luna februarie şi se planifică de a oferi opoziţiei dreptul de a avea reprezentanţi în CEC.
În ceea ce ţine de demiterea conducerilor Centrului Naţional Anticorupţie şi Comisiei Naţionale de Integritate, potrivit lui, acum există intenţia de a reforma aceste instituţii şi de a alege prin concurs conducerea. Cu referire la demiterea conducerii Procuraturii Generale, autorităţile sunt în proces de a reforma instituţia şi va fi un nou mod de a numi procurorul general. Cât ţine de conducerea Băncii Naţionale, Andrian Candu a subliniat că aceasta deja este în demisie şi urmează ca în februarie să fie numit un alt guvernator. „O discuţie cu liderii protestatarilor viza şi aspectul de a stabili termene de îndeplinire a acestor solicitări”, a accentuat preşedintele Parlamentului.
În lista revendicărilor se regăseşte şi eliberarea din arest a fostului deputat Grigore Petrenco. În acest sens, Andrian Candu a menţionat că revendicarea nu ţine de politic şi ar fi fost ilegal să se implice. Însă, oficialul le propune liderilor protestatarilor crearea în Parlament a unei comisii, care să examineze acest caz în conlucrare cu partenerii externi şi cu societatea civilă pentru a evita abuzurile.
O altă revendicare este cea legată de demiterea ministrului afacerilor interne pentru „brutalitatea faţă de protestatari”. Andrian Candu a precizat că din imaginile video se vede că poliţia nu a intervenit sub nicio formă, mai mult chiar, că poliţiştii au avut de suferit în urma violenţelor de la proteste. „Deci nu a fost nicio brutalitate. Poliţiştii sunt pe alertă deja mai mult de jumătate de an, ei sunt cetăţenii Republicii Moldova, fii, soţi, soţii chiar, şi trebuie să-i respectăm ca şi pe orice cetăţean. Să desfăşurăm protestele paşnic, fără violenţe”, a spus oficialul.
Ultima revendicare la care s-a referit şeful legislativului a fost cea privind dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. Andrian Candu a accentuat că Parlamentul nu se poate auto-dizolva, Constituţia interzice acest lucru, iar acest fapt a fost constat şi de Curtea Constituţională. Oficialul spune că primul moment când s-ar putea discuta despre anticipate ar fi martie-aprilie dacă nu se va reuşi alegerea şefului statului. „Legal nu pot fi provocate anticipate. Teza de a demite Guvernul şi de a nu învesti altul este falsă, căci dacă Guvernul şi-ar da demisia acum, abia peste trei luni am putea vorbi despre anticipate. Opinia noastră e că alegerile anticipate acum ar putea complica şi mai mult situaţia din Republica Moldova”, a subliniat Andrian Candu.
Şeful legislativului a spus că aceasta este oferta majorităţii parlamentare şi dacă există dorinţa reală de dialog el este sigur că se poate găsi consens pentru a stabiliza situaţia. „Liderii protestatarilor fie nu conştientizează interesul Republicii Moldova, fie ar face orice de dragul unor poziţii politice. Şi atunci, cetăţenii care îi simpatizează ar trebui să deschidă larg ochii şi să vadă cine le reprezintă interesele. Suntem deschişi la dialog, în deciziile pe care le luăm ne ghidăm de interesul celor care protestează în stradă, dar şi a celor care vor stabilitate”, a încheiat Andrian Candu.
La ultimele proteste contra guvernării s-au unit trei fronturi – Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, Partidul Socialiştilor şi Partidul Politic Partidul Nostru. Principala revendicare a acestora este provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Astăzi, 29 ianuarie, are loc Forumul civic la care se va decide cum vor acţiona protestatarii mai departe.