logo

Parlamentul a abrogat așa-zisa „lege a miliardului”


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-a-abrogat-asa-zisa-lege-a-miliardului-7965_1078439.html

Parlamentul abrogat Legea din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în ședința de miercuri, 16 decembrie, în două lecturi, transmite IPN.

Deputatul Partidului Socialiștilor, Petru Burduja, care este unul dintre autori, a declarat în plen că proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova. De asemenea, este urmărită utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.

„Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat. Cetățenii nu trebuie să suporte răspunderea pentru gafele fostelor guverne”, a menționat, deputatul.

Potrivit proiectului, Guvernul, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, urmează să elaboreze și să propună măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei celor trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank față de Banca Națională a Moldovei.

În inițiativă se mai menționează că Legea din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13 583 717 000 de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

În sala plenului, în momentul votului, nu erau prezenți deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și cei din Partidul Democrat. Aceștia au părăsit ședința declarând că ordinea de zi nu a fost consultată cu ei, „fiind una toxică”. Deputatul Pro Moldova, Andrian Candu a solicitat o pauză, iar la revenire a anunțat că grupul parlamentar părăsește ședința, la fel, făcând referire la subiectele din agendă, care potrivit lui, pot fi catalogate ca promisiuni electorale.