logo

Parlamentarii europeni încurajează Guvernul să continue drumul european


https://www.ipn.md/ro/parlamentarii-europeni-incurajeaza-guvernul-sa-continue-drumul-european-7965_1027325.html

Deputaţii europeni, membri ai Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE, care se află la Chişinău, au declarat că apreciază progresele Guvernului în implementarea angajamentelor de pe agenda de asociere, reiterând sprijinul lor constant în acest efort. Premierul Pavel Filip a avut, astăzi, 19 mai, o întrevedere cu delegaţia parlamentarilor europeni, care au venit în Moldova cu prilejul desfăşurării celei de-a II-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere, transmite IPN.

În cadrul unui briefing de presă susţinut după întrevedere, Pavel Filip a declarat că discuţia cu parlamentarii europeni a fost cordială şi constructivă, urmată de un schimb de opinii privind cursul reformelor în Republica Moldova, implementarea Acordului de Asociere şi a acţiunilor din Foaia de parcurs privind agenda prioritară

„Apreciem mult că Republica Moldova şi în anul 2016 rămâne a fi inclusă în lista ţărilor prioritare ale programului Parlamentului European. Suportul oferit prin intermediul respectivului program de sprijin democratic este foarte util şi ne va permite să îmbunătăţim actuala formulă de colaborare Guvern – Parlament, precum şi să eficientizăm mecanismele de implicare a societăţii civile în procesul de implementare a Acordului de Asociere”, a accentuat prim-ministrul, citat într-un comunicat de presă al executivului.

Copreşedintele Comitetului de Asociere Parlamentară, Andi Cristea, a menţionat că mesajul europarlamentarilor este fără echivoc unul de sprijin, pentru că sarcina Guvernului este deloc simplă. „În discuţia noastră am analizat fapte concrete şi nu am ascultat promisiuni. Republica Moldova este în proces de redresare, ne dorim ca viteza acestei redresări să crească, dar pentru moment suntem mulţumiţi şi aş spune că Republica Moldova este în grafic în ceea ce priveşte recuperarea întârzierilor cauzate de turbulenţele politice din anul 2015”, a declarat eurodeputatul.

În aceiaşi ordine de idei, europarlamentara Norica Nicolai a subliniat importanţa stabilităţii politice şi a voinţei autorităţilor de a implementa reformele necesare şi a guverna în beneficiul cetăţenilor. „Pentru mine este important că avem garanţia că la Chişinău suntem în prezenţa unei guvernări în beneficiul cetăţeanului, nu a unor grupuri de interese, nu a unor partide politice. Este o coaliţie care susţine acest Guvern şi sper în responsabilitatea oamenilor politici, în stabilitatea acestui Guvern, indiferent de procesele electorale care vor avea loc în acest an. Reformele sunt promiţătoare, realiste. Suntem la un început, care urmează să fie consolidat”, a menţionat Norica Nicolai.

Raportorul Parlamentului European pentru ţară, Petras Austrevicius, a spus că Moldova este un partener important pentru UE. „Noi apreciem eforturile făcute de actuala guvernare, nu sunt într-o situaţie simplă, dar, cum am mai menţionat, noi suntem parteneri şi nu am venit aici ca profesori care învaţă studenţii ce să facă. Noi suntem deschişi pentru cooperare şi suntem gata să ajutăm. Desigur că noi cerem realizarea lucrurilor promise, dar vedem un viitor prosper pentru cooperarea noastră”, a spus Petras Austrevicius.

Eurodeputatul Michał Boni a accentuat că procesul de asociere este important, nu doar pentru Moldova, dar şi pentru Europa. Acesta a argumentat acest fapt, precizând că în viitor cooperarea puternică va oferi avantaje reciproce pentru Moldova şi Europa, care sunt parte a unei competiţii globale puternice şi a unei dezvoltări puternice.

Pe 26 septembrie, Comitetul se va reuni la Bruxelles şi va analiza progresele ţării în baza unei evaluări cu privire la reformele din domeniile sectoriale cuprinse de Foaia de parcurs.