Parlamentari europeni spun că au fost şocaţi de încălcările drepturilor omului din Moldova
https://www.ipn.md/ro/parlamentari-europeni-spun-ca-au-fost-socati-de-incalcarile-drepturilor-omului-d-7965_975327.html
Delegaţia Parlamentului European, care s-a aflat în perioada 26-29 aprilie într-o vizită de documentare în R. Moldova, a constatat încălcări grave ale drepturilor omului, care au avut loc la Chişinău după alegerile din 5 aprilie, transmite Info-Prim Neo. „Această misiune a fost deosebit de dificilă deoarece nu ne-am putut imagina cât de multe acţiuni de violenţă s-au întâmplat în Moldova”, a declarat la finele vizitei, într-o conferinţă de presă, europarlamentara din Estonia Marianne Mikko.
Delegaţia compusă din europarlamentari din diferite grupuri politice s-a întâlnit la Chişinău cu organizaţii pentru drepturile omului, avocaţi parlamentari, reprezentanţi ai mass-media, liderii celor trei partide parlamentare de opoziţie, reprezentanţi ai Guvernului, membri ai Comisiei Electorale Centrale. Eurodeputaţii au vizitat comisariatele de poliţie şi Penitenciarul nr. 13. Ei au avut o întrevedere şi cu fostul spicher Marian Lupu. Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin nu a găsit timp pentru a se întâlni cu parlamentarii europeni.
„Ne-am întâlnit cu diferite ocazii cu peste 80 de victime, arestate în urma evenimentelor din 7 aprilie, care au suferit în timpul reţinerii şi deţinerii în arest tratamente inumane, maltratări, proceduri juridice ilegale”, a relatat Marianne Mikko.
Delegaţia a reiterat suportul pentru o Moldova democrată şi a condamnat actele de violenţă din ultimele săptămâni, în special maltratarea cetăţenilor. „Actele oribile de violenţă produse în comisariatele de poliţie, neacordarea asistenţei juridice şi medicale persoanelor reţinute nu pot fi tolerate”, a spus Mikko.
Eurodeputata Karin Resetarits din Austria a povestit: „Am întâlnit atâţia oameni care ne-au povestit, practic cu aceleaşi cuvinte, aceleaşi scenarii care s-au produs cu ei în detenţie. Am văzut picioare rupte, mâini fracturate, leziuni corporale, vânătăi. Am văzut chiar şi un copil de 8 ani care a fost arestat. Oamenii au mărturisit că au fost impuşi să treacă printr-un aşa-zis coridor al morţii, unde erau bătuţi cu bestialitate de mai mulţi poliţişti, leşinau şi apoi erau din nou bătuţi şi impuşi să semneze documente”. Karin Resetarits s-a declarat surprinsă că după atâtea zile nu există nici o reacţie oficială la ceea ce s-a întâmplat. „Trebuie să existe o reacţie”, a spus ea.
În Penitenciarul nr. 13, eurodeputaţii s-au întâlnit cu omul de afaceri Gabriel Stati, protestatarul Anatol Mătăsaru şi cu o persoană arestată recent, la 24 aprilie. „Toţi trei ne-au spus că nu li s-au prezentat careva probe nici la reţinere şi nici în penitenciar. În plus, ei au fost forţaţi să semneze învinuirile aduse. Acest lucru a fost şocant pentru noi”, a spus Resetarits.
„Am constatat încălcări foarte clare ale drepturilor omului, fără nici un fel de dubii. De altfel, avocaţii parlamentari şi procurorul general ne-au confirmat existenţa unor asemenea cazuri. Cel puţin pe un caz a fost pornită urmărirea penală”, a relatat şi europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu.
Delegaţia europeană insistă să fie incluşi în comisia care investighează evenimentele de după alegeri şi reprezentanţi ai opoziţiei şi experţi europeni. Delegaţia îndeamnă partidul de guvernământ şi opoziţia la dialog. De asemenea, PE confirmă în continuare sprijinul pentru apropierea R. Moldova de UE, prin intermediul Parteneriatului Estic. În acelaşi timp, europarlamentarii atenţionează că aprofundarea relaţiilor R. Moldova-UE poate fi posibilă, doar dacă politicienii şi întreaga societate îşi asumă angajamente clare pentru respectarea drepturilor omului, statului de drept şi instituţiilor democratice. „Considerăm că evenimentele de după alegeri au demonstrat că Uniunea Europeană trebuie să fie mai exigentă cu statele partenere în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului”, a spus Marie Anne Isler Beguin, parlamentar european din Franţa.
Mâine delegaţia va prezenta un raport conducerii PE. La 7 mai, PE va adopta o rezoluţiei privind situaţia din Moldova.