logo

Parlamentari cer adoptarea unei declarații privind construcțiile hidroenergetice pe Nistru


https://www.ipn.md/ro/parlamentari-cer-adoptarea-unei-declaratii-privind-constructiile-hidroenergetice-7965_1079534.html

Deputații din platforma parlamentară „Pentru Moldova”, din care face parte și fracțiunea Partidului Șor, propun adoptarea de către Parlament a unei declarații cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice eminente. Parlamentarii îi cer președintelui țării, Maia Sandu, să-i ceară omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, ca Ucraina să stopeze lucrările de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Declarației a fost înregistrat în Parlament, transmite IPN.

„Parlamentul exprimă o îngrijorare profundă față de intențiile Kievului privind instalarea și punerea în funcțiune a noilor turbine și extinderea Centralei Hidroelectrice Novodnestrovsk, precum și construcția cascadei de 6 hidrocentrale pe Nistru, catastrofale pentru Republica Moldova”, se menționează în declarația propusă spre adoptare.

Deputații citează experți din domeniu, menționând că aceste proiecte ar putea spori activitatea seismică în regiune, riscul de eroziune și alunecări de teren, ar putea înrăutăți calitatea apei și perturba funcționarea ecosistemului Nistrului Mediu și Inferior, precum și al deltei și, în consecință, ar avea un impact negativ asupra ecosistemului Mării Negre și ar putea crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a Republicii Moldova.

Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i se solicită, conform declarației, să lanseze neîntârziat acțiunile necesare pentru obținerea sprijinului partenerilor de dezvoltare în soluționarea problemei fluviului Nistru. Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului i se cere să nu admită darea în concesiune către partea Ucraineană a terenului aflat pe teritoriul Republicii Moldova, în amonte de barajul Hidroenergetic de la Naslavcea. Procuraturii generale i se solicită să elucideze circumstanțele în care a fost lichidat punctul de control al frontierei de stat de pe barajul Naslavcea-Nahoreanîi, după semnarea Protocolului între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei referitor la operarea unor modificări în Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind recunoașterea reciprocă a drepturilor și reglementarea raporturilor de proprietate din 11 august 1994, semnat la 1 februarie 2010, în orașul Kiev.