Părinţii trebuie să comunice mai mult cu copiii lor, spun psihologii
https://www.ipn.md/ro/parintii-trebuie-sa-comunice-mai-mult-cu-copiii-lor-spun-7967_971758.html
Comunicarea deschisă dintre părinţi şi copiii lor încă din copilărie reprezintă cea mai simplă şi eficientă cale de a evita conflictele dintre cele două părţi în perioada preadolescenţei minorilor, spun psihologii. Problema a fost discutată în cadrul unei conferinţe republicane a psihologilor practicieni, desfăşurată joi, 25 septembrie, la Chişinău.
În mediul psihologic fenomenul poartă denumirea de “vârstă de criză”, deoarece cuprinde o perioadă de timp foarte îndelungată – între 5 şi 7 ani, spre deosebire de alte momente dificile ale tinerilor, care nu durează mai mult de 1 an. „Transformările care au loc în această vârstă pot fi inopinate, motiv pentru care sunt neaşteptate pentru cei din jur”, a declarat pentru Info-prim Neo şefa Centrului de diagnosticare şi reabilitare „Armonie”, din subordinea Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS), Lucia Savca.
Potrivit şefei DGETS, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, „preadolescentul simte problemele din jurul său, dar nu poate face nimic. Astfel, el se închide în sine şi rezolvă problemele prin propria metodă, de multe ori dramatică. „Copiii de azi nu sunt axaţi pe anumite valori. Ei caută în permanenţă, până se pomenesc deja cu propria familie întemeiată, fără a şti de ce principii s-au condus”, a mai adăugat aceasta.
Psihologii recomandă părinţilor să discute cât mai mult cu copiii lor pe marginea diferitor subiecte. „Părintele îşi cunoaşte cel mai bine copilul. El îl vede când este în stare depresivă, are probleme sau este indispus şi poate preveni anumite crize sau îşi poate ajuta copilul să depăşească momentele grele”, a menţionat psihologul superior al Centrului de Diagnosticare şi Reabilitare „Armonie” al DGETS, Natalia Perciun, adăugând că „un rol important îl are şi dirigintele, dar şi psihologul şcolii”. La fel, părintele ar trebui să dea şi el dovadă de stabilitate emoţională. „Societatea de azi, spune Natalia Perciun, se mişcă într-un un tempou la care nu rezistă nici persoanele mature, nemaivorbind de adolescenţi, care deseori cedează nervos”.
Părinţii plecaţi peste hotare şi care îşi lasă copiii în grija altor persoane sunt sfătuiţi să-şi contacteze copiii cât mai des, iar în cazul când este vorba de mai mulţi copiii, trebuie să se vorbească în aceeaşi măsură cu toţi, indiferent de vârsta acestora, pentru ca ei să nu se simtă ignoraţi în favoarea fraţilor.
De asemenea, dacă, totuşi, s-a ajuns la conflicte, părinţii sunt sfătuiţi să se adreseze psihologilor pentru consultaţii încă la apariţia primelor simptome. Despre alte metode de informare asupra problemelor preadolescenţilor, părinţii se pot informa din cărţi de specialitate, dar şi de pe internet.
În ultimul timp se atestă tot mai multe cazuri de suicid în rândul minorilor, dar şi a cazurilor de exploatare sexuală a minorilor. Psihologii spun că de vină este societatea şi dezvoltarea unei ere tehnologizate, iar informaţia cea mai variată este răspâdită cu uşurinţă în rândul minorilor.