Părinţii sunt încurajaţi să-şi educe în familie copii cu probleme de sănătate mintală
https://www.ipn.md/ro/parintii-sunt-incurajati-sa-si-educe-in-familie-copii-cu-7967_977629.html
Timp de un an, echipa Proiectului „Comunitate incluzivă – Moldova” a reintegrat în familie 15 copii de la Casa internat pentru copii cu dizabilităţi mintale severe din Orhei. În cazul altor 7 copii a fost prevenit abandonul şi plasarea lor în instituţie, părinţii fiind convinşi şi încurajaţi să-şi educe copiii în familie.
Într-un comunicat de presă emis de echipa proiectului, citat de Info-Prim Neo, se precizează că, în aceeaşi perioadă, au fost elaborate un şir de proiecte de acte legislative şi normative pentru reglementarea serviciilor în domeniul îngrijirii şi protecţiei sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Sunt în curs de elaborare două acte legislative importante: Proiectul Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi proiectele Regulamentului şi Standardelor de calitate pentru locuinţa protejată.
De asemenea, au fost semnate memorandumuri de colaborare ale proiectului cu 4 raioane, iar în 13 comunităţi a fost elaborată harta serviciilor comunitare, primul serviciu Casă comunitară fiind deja în proces de evaluare, a declarat Ludmila Malcoci, director de proiect.
Proiectul „Comunitate incluzivă – Moldova” este implementat în cadrul unui parteneriat dintre Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Keystone Human Services International, Fundaţia Soros-Moldova şi Hope and Homes for Children. Perioada de implementare este 2008-2013.