Părinţii şi profesorii sunt vinovaţi pentru sinuciderea copiilor, experţi
https://www.ipn.md/ro/parintii-si-profesorii-sunt-vinovati-pentru-sinuciderea-copiilor-experti-7967_1000451.html
Numărul sinuciderilor printre minori, în prima jumătate a anului, este mai mare decât numărul de adolescenţi care şi-au pus capăt zilelor anul trecut. Vinovaţi de aceasta se fac părinţii, dar şi pedagogii, care nu oferă maximă atenţie acestor copii. De această părere sunt mai mulţi reprezentanţi ai ministerelor de resort, dar şi experţi în domeniul prevenirii sinuciderilor, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Asociaţiei „Altruism”, Liuba Ceban, a menţionat, în cadrul unei mese rotunde, vineri, că, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, anul trecut au fost înregistrate 18 cazuri de suicid în rândul minorilor şi 50 de tentative. În primele şase luni ale anului curent, deja 16 minori s-au omorât şi au existat şi 64 de tentative. „Anul acesta dinamica este foarte mare şi la aceasta au contribuit mai mulţi factori, printre care problemele în familie. Nu avem servicii foarte clare, nu există un sistem de referire clar”, a menţionat Liuba Ceban. Preşedintele asociaţiei a declarat că societatea însă nu este pregătită să discute despre acest fenomen, este închisă, ceea ce complică prevenirea cazurilor de suicid. Deocamdată nu există studii, cercetări, specialişti, deoarece este o temă nouă.
Viorica Adăscăliţă, psiholog în cadrul Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), a spus că este o problemă care trebuie să fie rezolvată de către părinţi şi pedagogi. „Nu se face această educaţie morală, nu sunt formate valori ale vieţii sănătoase. Nu este formată valoarea atitudinii pozitive faţă de sine. Nu se dezvoltă personalitatea. Şcoala dă cunoştinţe, dar lucru în formarea personalităţii nu se face”, a spus psihologul. Problemă a existat întotdeauna printre adolescenţi, părinţii trebuie să ştie să treacă de ea. „Părinţii sunt foarte pierduţi în acest sens. Pentru a preveni cazurile de auto-agresiune e nevoie de comunicare”, a mai declarat Viorica Adăscăliţă.
Consultantul principal la Ministerul Educaţiei, Eugenia Parlicov, a declarat că nu s-a avansat prea mult în ceea ce priveşte serviciul psihologic şcolar. „Din păcate, starea bugetului nu ne permite luxul de a avea o unitate respectivă în toate instituţiile de învăţământ. Este o realitate”, a spus funcţionara. Eugenia Parlicov a declarat că deocamdată nu se cunoaşte numărul de psihologi în instituţiile de învăţământ deoarece personalul ministerului este mult mai mic decât avalanşa problemelor care trebuie rezolvate.
Subiectul a fost discutat la masa rotundă a reţelei „Jurnaliştii – prieteni ai copiilor”, organizată de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Reprezentanţa UNICEF în Moldova.