Părinţii din Comrat sunt atenţionaţi despre pericolele accidentărilor casnice pentru copii
https://www.ipn.md/ro/parintii-din-comrat-sunt-atentionati-despre-pericolele-accidentarilor-casnice-pe-7967_1003588.html
Medicii de familie şi asistentele medicale din Comrat merg din casă în casă pentru a atenţiona părinţii despre pericolele accidentărilor casnice la copiii de 0-5 ani. Acţiunile fac parte din campania „O casă fără pericole pentru copilul tău!”.
Specialistul în asistenţa medicală a mamei şi copilului din cadrul Centrului Medicilor de Familie Comrat, Găgăuzia, Maria Gherciu, a declarat pentru Info-Prim Neo că angajaţii medicali vin cu recomandări pentru prevenirea intoxicaţiilor, arsurilor, opăririlor, sufocărilor – acestea fiind accidentele casnice cele mai frecvente ale căror victime sunt copiii. În Comrat sunt 3400 de familii care au copii până la 5 ani.
Potrivit Mariei Gherciu, astfel de campanii sunt binevenite, întrucât sunt frecvente cazurile când, din cauza neatenţiei sau necunoaşterii părinţilor, copiii ajung în spitale cu arsuri, traumatisme, intoxicaţii şi alte accidentări care pot fi evitate.
Asistentul medical din cadrul Centrului Medicilor de Familie Comrat, Ivana Piron, a spus că părinţii recunosc că uneori lasă lucrurile sau obiectele periculoase la îndemâna copiilor. „Noi le explicam care ar putea fi riscurile şi că tragediile pot fi evitate. Efectele sunt vizibile. Părinţii se conformează recomandărilor pentru a nu-i supune pe copii la pericole”, a spus Ivana Piron.
Campania de comunicare „O casă fără pericole pentru copilul tău!” este realizată în cadrul proiectului moldo-elveţian REPEMOL – „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Centrul pentru politici şi servicii de sănătate. Un studiu naţional realizat de către REPEMOL în 2011 arată că 75,5% din îngrijorătorii copiilor de 0-5 ani conştientizează probabilitatea vătămării în condiţii casnice a copiilor. Doar 9,4% din respondenţi au putut însă menţiona cel puţin o sursă de pericol pentru sănătatea copilului.