Părinţii care se vor eschiva cu rea-voinţă de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, iar acest lucru va duce la plasarea copilului într-o instituţie de stat, vor amendaţi cu până la 25 de mii de lei. Totodată, părinţii care vor refuza sau se vor eschiva de a reintegra copilul în familie, la fel, vor primi amenzi de până la 40 de mii de lei. Un proiect care modifică şi completează mai multe acte legislative, inclusiv Codul Penal, a fost aprobat în şedinţa de miercuri, 9 noiembrie, a Guvernului, transmite IPN.
„Considerăm că modificările şi completările propuse sunt în măsură să ofere un mesaj clar societăţii precum că relele tratamente sau neglijarea copilului pot aduce consecinţe grave asupra dezvoltării lui intelectuale, fizice şi psihice şi că copilul se bucură de dreptul de a beneficia de tratament special, aşa cum se recomandă în instrumentele internaţionale în caz de violenţă, neglijare sau exploatare”, se spune în nota informativă a proiectului.
De asemenea, proiectul prevede că împiedicarea neîntemeiată a unuia dintre părinţi să comunice cu copilul ori să ia parte la educarea lui se pedepseşte cu amendă de la cinci la şase mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 120 de ore. „Instituirea răspunderii penale pentru infracţiunea dată cu siguranţă va contribui la diminuarea situaţiilor în care acţiunile iresponsabile şi nemotivate ale unor părinţi afectează copiii şi părinţii acestora care locuiesc separat de ei”, scrie în nota informativă.
Proiectul mai prevede că, dacă plasarea copilului într-un serviciu social a fost determinată de violenţă, neglijare, exploatare, abandon sau eschivarea părinţilor de a-şi exercita drepturile şi obligaţiile părinteşti, instanţa de judecată dispune încasarea de la părinţii culpabili a cheltuielilor pentru creşterea şi educaţia copilului în serviciul sociale.
Totodată, copilul are dreptul la repararea prejudiciului material şi moral cauzat de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, încălcare a drepturilor nepatrimoniale, urmare a violenţei, neglijării, exploatării sau eschivării părinţilor de a-şi exercita obligaţiile părinteşti.