logo

Părinţii care îşi bat copiii nu conştientizează răul pe care li-l fac, ONG


https://www.ipn.md/ro/parintii-care-isi-bat-copiii-nu-constientizeaza-raul-pe-care-7967_1004502.html

Peste 40% dintre copiii cu vârsta de până la 6 ani din Republica Moldova sunt pedepsiţi de către părinţi cu bătaie, arată un studiu efectuat de UNICEF. Tratamentul violent poate duce la neîncredere, sentimentul de neglijare din partea părinţilor. O altă consecinţă este preluarea modelului comportamental, adică şi copiii, când vor creşte mari, vor aplica bătaia ca practică de disciplinare.

Solicitată de IPN, psihologul centrului, Oxana Şevcenco, a menţionat că părinţii reacţionează uneori primitiv când nu ştiu cum să pedepsească copilul. Problema este că nu au suficientă pregătire educaţională. „Studiile care se fac în instituţiile de învăţământ nu includ componenta de educaţie pentru viaţă şi pregătire pentru educaţia copiilor. Astfel, îşi pedepsesc copiii cu bătaie şi cei cu studii superioare, şi cei fără studii”, a menţionat psihologul.

Oxana Şevcenco a specificat că în ultimii ani CNPAC a lansat mai multe campanii de prevenire a violenţei faţă de copii. „Atitudinea oamenilor se schimbă şi avem deja părinţi care spun că se simt neconfortabil atunci când aplică pedeapsa fizică faţă de copil. Părinţii susţin că o fac din necunoaştere şi ar dori să ştie mai multe lucruri despre cum să evite astfel de situaţii. Acesta este cel mai mare succes pe care l-am obţinut în ultimii ani: părinţii sunt dispuşi să se schimbe”, a adăugat Oxana Şevcenco.

Psihologul a menţionat că pentru mulţi copii suicidul este singura cale de a scăpa de suferinţă, iar cel mai trist este că nu toţi vorbesc despre problemele pe care le au. „Ei ascund suferinţele lor şi nu au încredere în cineva că ar putea să-i ajute să scape de violenţă. Profesorii şi educatorii trebuie să fie primii care să recunoască semnele de violenţă, să sesizeze şi să le spună specialiştilor despre problemele copilului. La şcoală copiii trebuie să beneficieze de asistenţă psihologică, pentru ca aceşti copii să nimerească în mâini profesioniste, pentru a se deschide şi a vorbi despre durerea lor”, a mai spus psihologul.

Potrivit Studiului naţional „Cunoştinţele, atitudinile şi practicile familiilor în domeniul îngrijirii şi dezvoltării timpurii a copiilor”, realizat de UNICEF, peste 16% din părinţi îşi bat copiii mai mici de un an, iar la vârsta de 6-7 ani 57% din copii sunt supuşi bătăii ca formă de disciplinare.