Părinţii adoptatori, faţă în faţă cu adevărul
https://www.ipn.md/ro/parintii-adoptatori-fata-in-fata-cu-adevarul-7967_1000326.html
Părinţii adoptatori nu ştiu cum să le comunice copiilor faptul că au fost înfiaţi, iar aceasta este una dintre problemele cele mai mari care le afectează relaţia. Pentru a o depăşi adulţii sunt încurajaţi să apeleze la servicii de consiliere psihologică, a declarat pentru Info-Prim Neo, preşedintele Asociaţiei Părinţilor Adoptivi, Raisa Gavriliţă, în contextul unei mese rotunde la care au fost invitaţi membrii asociaţiei, transmite Info-Prim Neo.
„Încercăm să îi ajutăm pe părinţii care adoptă. Avem psihologul nostru care le oferă asistenţă psihologică gratuită”, a menţionat Raisa Gavriliţă. Ea a mai spus că părinţii nu trebuie să se sperie de problemele care apar, pentru că sunt comune şi rezolvabile. „Se pare că au nevoie de mai multă asistenţă psihologică părinţii decât copiii, deoarece se simt depăşiţi de situaţie, au nevoie de sfaturi care să-i calmeze, să ştie că nu este o problemă nerezolvabilă”, a menţionat preşedintele asociaţiei.
Irina Schiba, psiholog la Centrul de resocializare a copiilor „Casa Aşchiuţă”, care oferă asistenţă psihologică familiilor care adoptă copii, a spus că cele mai mari probleme sunt în perioada de pubertate a copiilor, dar se întâmplă şi la vârstă fragedă, la 4-5 ani, pentru că anume atunci, de regulă, copiilor li se spun că sunt adoptaţi. „De consiliere psihologică au nevoie şi părinţii, şi copiii deoarece cu trecerea timpului copiii se maturizează, apar conflicte, blocaje de comunicare, copiii încep a gândi altfel, se maturizează, apar alte principii. Copiii pun întrebări, însă nu pot primi răspunsuri. Cea mai grea întrebare la părinţi este cum să spună copilului că este adoptat. După care apar apar alte probleme, conflicte de comunicare. Acestea le generează copiilor dorinţa de a afla cine sunt părinţii biologici. Şi în aceste situaţii părinţii nu ştiu ce să facă”, a menţionat psihologul.
O participantă la masa rotundă a spus că anul trecut a adoptat un băieţel de doi ani. Acum femeia se pregăteşte să-i spună copilului că este înfiat. „Deocamdată nu i-am spus că este adoptat deoarece nu-mi pune întrebări, dar eu îi fac aluzii atunci când privim un desen animat că „mămica te-a căutat şi te-a găsit”, a spus femeia. „Mi-i frică să nu-i spună cineva adevărul. Vreau singură să discut cu copilul meu, de aceea am nevoie de ajutorul psihologului. Am mari emoţii. Este nevoie de ajutor. Iar acum lucrăm la faptul că sunt mamă solitară, am înfiat singură copilului şi cu ajutorul psihologului trebuie să-i spun unde este tatăl. Copilul întreabă de el. Sper că psihologul mă va ajuta”, a mai spus femeia.
O altă femeie a declarat că a înfiat trei copii, cel mai mic avea 2 ani, iar cel mai mare 9. Acum au crescut, cel mai mare are 21 de ani. Femeia, care a rămas văduvă, spune că cea mai mare problemă în relaţia cu copiii a fost că aceştia au moştenit comportamentul părinţilor: fură, înjură, spun minciuni şi pot să fugă de acasă. Acum băiatul s-a mai liniştiti, dar fata, care are 15 ani, traversează o perioadă critică şi femeia crede că nu se va descurca fără ajutor.
Asociaţia Părinţilor Adoptivi din Republica Moldova activează din anul 2007 şi are peste 80 de membri-familii. Asociaţia oferă cursuri de pre-adopţie, post-adopţie, consiliere psihologică şi juridică gratuită.