Câteva zeci de părinți și copiii, nemulțumiți de organizarea procesului educațional în format mixt, au protestat astăzi, 1 septembrie, în fața Guvernului. Manifestanții au cerut autorităților să asigure dreptul copiilor la educație în mod egal, întoarcerea în sălile de clasă și excluderea orelor în format online, transmite IPN.
Directorul executiv al Asociației Obștești „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a precizat că acțiunea de protest are caracter social, fără conotație politică.
Manifestanții și-au argumentat solicitările prin faptul că mai mulți părinți au fost nevoiți să nu meargă la muncă atunci când lecțiile se desfășurau online, iar grădinițele au fost temporar închise. Un sondaj făcut la sfârșitul lunii mai a arătat că mai mulți copii s-au ales cu probleme de vedere, după ce au petrecut mult timp în fața calculatorului, făcând lecții online. La unii copii a scăzut motivația pentru învățătură, iar la alții a apărut frica față de procesul educațional, a specificat Ala Revenco.
Rămânând acasă fără supraveghere în timpul lecțiilor online, copiii sunt expuși unor riscuri mai mari decât COVID-19. Atât accidente casnice, cât și pericole generate de mediul online, spune Asociației Obștești „Părinți Solidari”. Potrivit Alei Revenco, și calitatea studiilor la distanță lasă mult de dorit, iar în cazul copiilor din clasele primare eficiența este nulă.
Părinții protestatari sunt nemulțumiți că unele școli rămân parțial pe online. Argumentările legate de prevenirea cazurilor de infectare cu COVID-19 nu sunt plauzibile atât timp cât măsurile sanitare nu sunt respectate în alte sectoare. Transportul public este aglomerat, nu toți călătorii poartă mască. Pe timp de pandemie, s-au organizat parade și târguri, și alte evenimente cu participarea unui număr mare de oameni.
Manifestanții afirmă că fiecare a doua mama care are copil în clasele primare a ajuns șomeră, iar situația este și mai gravă în familiile monoparentale sau în care singurul părinte este cu dizabilități, dar și în alte familii cu venituri mici, în care părinții nu au posibilitate să cumpere gadgeturi pentru orele online.
Un părinte, care este și pedagog, a spus că pentru a asigura distanța socială de 1 metru între elevi în clase, așa cum a cerut Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, statul trebuie să investească în școli, nu să trimită copiii acasă să facă ore de la distanță, nesupravegheați de maturi.