logo

Păreri împărţite privitor percheziţiile şi arestările de la partidul „Patria”


https://www.ipn.md/ro/pareri-impartite-privitor-perchezitiile-si-arestarile-de-la-partidul-patria-7978_1017326.html

Formatorii de opinie au păreri împărţite privind legalitatea percheziţiilor din ultimele zile efectuate la sediile partidului „Patria”şi arestarea a doi activişti ai formaţiunii. În timp ce unii consideră că ele sunt justificate, alţii le califică drept o răfuială politică continuă. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica”de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

Ion Dron, preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi Dreptate” nu exclude că ar exista unele încălcări şi aduce acuzaţii lui Renato Usatîi pentru că a fugit la Moscova. „Probabil că există chestiuni care îi deranjează pe avocaţii lor. Avocaţii nu organizează pur şi simplu conferinţe de presă. Deocamdată, nu-i cred şi nici nu vreau să mă convingă. Usatîi este un laş. Atunci când laşi oamenii în stradă şi fugi, apoi te distrezi prin restaurante şi spui că vei reveni, nu ai credibilitate. Usatîi trebuia să rămână alături de oamenii lui, chiar cu riscul de a face puşcărie, atunci ar fi devenit un erou, iar oamenii ar fi înnoptat sub zidurile închisorii aşteptând eliberarea lui”, a punctat juristul.

Analistul politic Alexei Tulbure susţine că percheziţiile şi acuzaţiile aduse partidului „Patria” nu sunt justificate. „Am urmărit cu atenţia procesul prin care partidul „Patria” a fost scos din cursa electorală. Nu au fost comise încălcări financiare. Banii au fost câştigaţi de Usatîi şi au fost aduşi în ţară până la alegeri. De ce procuratura se ocupă doar de acest partid, când toţi concurenţii electorali, cu excepţia lui Oleg Brega, au folosit mijloace financiare parvenite din străinătate? Organele de drept continuă să-i intimideze pe cei din partidul „Patria” pentru  ca foştii guvernanţi care au revenit la putere să poată justifica excluderea acestui partid din cursa electorală”, a declarat Tulbure.

Expertul în drept constituţional, Vitalie Catană, crede că acţiunile organelor de drept în raport cu „Patria” sunt întemeiate. „Legislaţia interzice finanţarea externă a partidelor, chiar dacă nu sunt antrenate în cursa electorală. Atunci când vedem un individ care pleacă la Moscova în calitate de însoţitor de tren şi revine multimilionar în Euro, apar semne de întrebare privind provenienţa şi legalitatea acestor bani, pe care i-a investit în campania electorală. Un individ fără studii, nu ştiu cine o să mă convingă că este un geniu”, a declarat expertul.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul politic, Igor Boţan, susţine că este regretabil ca un personaj precum Renato Usatîi, cu o legendă posibil inventată a reuşit să atragă de partea sa un segment atât de important al populaţiei. „Dacă partidul „Patria” nu ar fi fost exclus din cursa electorală, atunci numărul votanţilor ar fi arătat câţi moldoveni vor să-i vadă pe guvernanţi la puşcărie. Cred că prin aceasta se explică fenomenul Usatîi”, a conchis Boţan