Reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile, inclusiv ale sindicatelor şi patronatelor, urmează să se întrunească în timpul apropiat, în cadrul unui forum la care reprezentanţii autorităţilor de stat urmează să prezinte informaţii privind starea în care se află procesul de implementare a angajamentelor asumate în parcursul european. Anunţul a fost făcut marţi, 30 iunie de către secretarul general al Consiliului Naţional al ONG-lor din Republica Moldova, Antoniţa Fonari, în cadrul unor dezbateri publice la IPN.
Antoniţa Fonari a declarat că, în cadrul forumului, societatea civilă va încerca, împreună cu Parlamentul şi Guvernul, să identifice la ce etapă este realizarea sarcinilor şi a angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană. „Vrem să vină autorităţile să explice la etapă suntem cu integrarea, fiecare minister în parte. De exemplu, Ministerul Mediului să ne spună ce e cu cele 40 de documente care trebuia racordate şi tot aşa mai departe”, a menţionat Antoniţa Fonari.
Potrivit secretarului general al Consiliului, ca urmare a acestui eveniment va fi creat un tablou clar unde se află fiecare structură de stat la nivel de angajamente şi la nivel de implementare. De asemenea, va exista şi o rezoluţie în care va fi specificat modul în care se poate implica societatea civilă, sindicatele, patronatele, dar şi oamenii simpli. La forum urmează să participe şi reprezentanţii autorităţilor locale. „Înţelegem că nu putem să ajungem în Europa şi nici nicăieri, dacă nu implicăm satele şi comunităţile”, a notat Antoniţa Fonari.
Referindu-se la ajustarea cadrului normativ naţional la cel european, Iuliana Cantaragiu, expert la Centrul Naţional de Mediu şi membru al Consiliului, a declarat că pe parcurs au fost aprobate un şir de legi, însă nu este asigurat procesul de implementare. În opinia sa, instituţiile statului trebuie să fie funcţionale şi să aplice mecanismele de control privind implementarea cadrului legal. Iuliana Cantaragiu a adus exemplul politicilor de mediu care în statele europene sunt în topul priorităţilor, spre deosebire de Republica Moldova şi acest lucru vorbeşte despre atitudinea autorităţilor faţă de problemele de mediu.
Dezbaterile publice cu tema:„ Ce ne asumăm când spunem că ne dorim o ţară/capitală europeană” au fost organizate cu sprijinul poporului american, oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Consiliului ONG şi nu exprimă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA".