În procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană totul depinde de ţară, de gradul de implementare al reformelor în Acordul de Asociere, dar şi de cât de mult se va îmbunătăţi viaţa cetăţenilor. De această părere sunt şefii misiunilor diplomatice ai Poloniei, Letoniei şi Lituaniei la Chişinău. Totodată, aceştia consideră că Republica Moldova a înregistrat atât succese, cât şi anumite regrese în procesul integrării europene. De asemenea, diplomaţii au menţionat că Parteneriatul Estic oferă Moldovei o serie de oportunităţi. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
Ambasadorul Republicii Polonia la Chişinău, Artur Michalski, a declarat că dacă Republica Moldova nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi nu obţinea regimul liberalizat de vize, atunci, probabil lucrurile în ţară se desfăşurau mai rău. Referindu-se la beneficiile aduse de Parteneriatul Estic, Artur Michalski a spus că Republica Moldova a început să folosească toate instrumentele şi posibilităţile oferite în cadrul acestui program. Ambasadorul Poloniei la Chişinău este de părerea că unii cetăţeni se arată neîncrezători faţă de Uniunea Europeană din cauza implementării insuficiente la Chişinău a reformelor în stil european.
La rândul său, însărcinata cu afaceri a Republicii Letonia la Chişinău, Vita Dobele, a spus că prezenţa Moldovei în Parteneriatul Estic reprezintă cadrul de colaborare a Uniunii Europene şi statelor membre cu ţările parte ale acestui parteneriat. Vita Dobele a menţionat că după semnarea Acordului de Asociere, în Moldova s-au înregistrat mai multe rezultate pozitive. Printre acestea, ea a menţionat creşterea exportului în UE, posibilitatea de a călători fătă vize. Totodată, Vita Dobele a spus că Republica Moldova are posibilitatea de a implementa în practică acele recomandări pe care le fac experţii UE, care au analizat scrupulos situaţia din ţară. Potrivit acesteia, Letonia va susţine Republica Moldova în procesul de implementare al reformelor.
Ambasadorul Republicii Lituania la Chişinău, Rimantas Latakas, a declarat că semnarea Acordului de Asociere, regimul de circulaţie fără vize în ţările UE sunt rezultatele pozitive obţinute de Moldova pe calea sa europeană. Totodată , diplomatul a declarat că Parteneriatul Estic oferă pentru Moldova posibilităţi enorme în domeniul reformei administrative, a luptei împotriva corupţiei, în sfera securităţii, dar şi a învăţământului. Rimantas Latakas a menţionat că în procesul de integrare europeană totul este în mâinile Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi. Făcând o paralelă cu Lituania, diplomatul a spus că în Lituania, practic toţi cetăţenii îşi doreau integrarea în UE.
Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie” este ediţia a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.