Parcurile industriale vor fi create pe o perioadă de minim 15 ani
https://www.ipn.md/ro/parcurile-industriale-vor-fi-create-pe-o-perioada-de-minim-7966_965608.html
Parcurile industriale care vor fi create în R. Moldova, vor trebui să activeze minimum 15 ani. Această modificare a fost introdusă în lectura a doua a proiectului, care a fost adoptat de Parlament la sfârşitul săptămânii trecute.
Potrivit autorului modificării, deputatul Valeriu Guma, poate apărea situaţia când după o perioadă de 2-3 ani după ce se fac investiţii enorme, parcurile să fie desfiinţate, din care cauză şi este necesară stabilirea unei perioade minime de activitate.
Parcurile industriale vor fi amplasate în zone delimitate şi în care se vor desfăşura activităţile de producere industrială şi prestare a serviciilor.
Prin proiectul de lege se prevede asigurarea unor condiţii optime pentru desfăşurarea activităţilor economice în parcuri, prin oferirea de către stat, inclusiv autorităţile administraţiei publice locale, a infrastructurii adecvate. Parcurile industriale pot fi constituite în baza activelor retrase, conform legislaţiei, de la întreprinderile de stat, cele municipale, societăţile pe acţiuni în care statul sau administraţia publică locală deţin cel puţin 75% din valorile mobiliare, precum şi pe teren, neocupat de imobil, ce aparţine statului sau administraţiei publice locale.
Totodată, proiectul presupune atragerea în parcurile industriale a investitorilor, care vor corespunde unor criterii şi cerinţe transparente, scopul scontat fiind lansarea/extinderea activităţilor de producere şi prestare a serviciilor cu orientare la export, producere de mărfuri substituibile la import, utilizarea tehnologiilor performante şi inovaţiilor precum şi transfer de know-how.
Parcurile vor fi constituite pe un termen de cel mult 50 de ani, cu posibila prelungire a activităţii.
Potrivit guvernului, constituirea parcurilor industriale are drept scop crearea unor oportunităţi suplimentare investitorilor în lansarea activităţilor investiţionale şi valorificării potenţialului existent, precum şi facilitării accesului la factori de producere relativ ieftini.