Istoria şi caracteristicile a 28 de parcuri boiereşti, fondate în a doua jumătate a secolului al XIX-a şi începutul secolului XX, au fost descrise de către profesorul Petru Tarhon în monografia „Parcurile moşiereşti din Republica Moldova”, lansată la Chişinău.
Petru Tarhon a menţionat, pentru IPN, că în monografie este descrisă istoria fondării parcurilor, starea şi structura compoziţională a acestora, biodiversitatea şi particularităţile ecologice ale plantelor, dar şi starea conacelor care s-au păstrat pe teritoriul acestor parcuri.
În procesul de studiere a parcurilor boiereşti autorul a descoperit specii de arbori unice, care sunt pe cale de dispariţie. În parcul din satul Brânzeni, raionul Edineţ, fondat de filantropul Vasile Stroiescu, sunt 3 exemplare de brad de Grecia, unice în Moldova. Totodată, în parcul din satul Miciurin, raionul Drochia, şi în cel din satul Pavlovca, raionul Briceni, sunt exemplare unice de pin Cembra de origine europeană, care au fructele comestibile.
Lucrarea „Parcurile moşiereşti din Republica Moldova” conţine şi fotografii cu peisaje din parcurile boiereşti. Cartea a fost editată cu sprijinul financiar al Ministerului Mediului, care a alocat din Fondul Ecologic Naţional 93,5 mii de lei.