Circa 2 mii de locuri noi de muncă vor fi create în Parcul Industrial Edineţ. Spre deosebire de alte astfel de parcuri, care şi-au început activitatea în baza unor platforme industriale existente, acesta este edificat din temelie (Parc Industrial de tip greenfield). Vicepremierul, ministrul economiei, Octavian Calmâc, a mers într-o vizită de lucru la acest Parc Industrial, transmite IPN.
În prezent, în acest parc se implementează un proiect finanţat din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională „Conectarea PI Edineţ la infrastructura de acces şi utilităţile publice”. Valoarea proiectului este de 12,4 milioane de lei.
Potrivit viceprimarului de Edineţ, Rodelia Vasilcov, lucrările de construcţie a infrastructurii, demarate în 2014, se desfăşoară. A fost edificat blocul administrativ, în PI au fost înregistraţi 3 rezidenţi, unul din Ucraina „T.B. Fruit”, iar doi rezidenţi sunt locali. Rezidentul din Ucraina a construit cu investiţii proprii o fabrică de producere a sucului concentrat de mere. Valoarea investiţiei este 25 de milioane de euro. De asemenea, a încheiat contracte cu mai mulţi producători de mere din raion şi din teritoriile adiacente.
„Astăzi , în cadrul vizitei vicepremierului şi ministrului economiei, Octavian Calmâc, vom discuta despre etapa la care au ajuns lucrările de edificare a infrastructurii PI şi de conectare la utilităţi a rezidenţilor. În special, vrem să facem un schimb de opinii privind posibilitatea construcţiei unui transformator sau a unei staţii noi de producere a energiei electrice, deoarece sursele existente de aprovizionare cu energie electrică nu sunt suficiente pentru rezidenţi”, a spus viceprimarul.
Decizia de creare a PI Edineţ a fost aprobată în de Guvern la finele anului 2013. Potrivit Rodeliei Vasilcov când vor fi încheiate lucrările de construcţie, aici vor putea activa 50 de rezidenţi, în special ÎMM, pe care autorităţile locale vor să le sprijine la etapa de lansare. Acestea vor crea mai multe locuri de muncă stabile, care ar putea fi atractive pentru persoanele ce revin la baştină după ce o perioadă au lucrat peste hotare.
Pentru crearea PI au fost alocate 18 hectare de teren, iar cheltuielile au fost acoperite din bugetul de stat. Prin concurs a fost selectată compania care administrează PI.
Din 2011, Guvernul a aprobat 9 decizii privind crearea a 9 parcuri industriale cu proprietate de stat, cu proprietatea autorităţilor locale , precum şi în baza parteneriatului public-privat. Valoarea investiţiilor în PI în această perioadă se cifrează la 723 de milioane de lei.