logo

Păpuși japoneze din cele mai vechi timpuri, expuse la Muzeul Național de Artă


https://www.ipn.md/ro/papusi-japoneze-din-cele-mai-vechi-timpuri-expuse-la-muzeul-national-de-arta-7967_1046855.html

O expoziție de păpuși din cele mai vechi timpuri ale Japoniei, care reflectă obiceiurile Țării Soarelui Răsare și aspirațiile culturale ale acestui popor, a fost vernisată la Muzeul Național de Artă. Evenimentul, organizat de către Fundația Japoneză, are ca scop promovarea produselor tradiționale japoneze de artizanat. Totodată, vine să prezinte diversele aspecte ale culturii japoneze, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Masanobu Yoshii a menționat în deschiderea evenimentului că expoziția de păpuși a fost pregătită în scopul promovării înțelegerii vizuale a culturii și artei japoneze. Potrivit ambasadorului, Fundația Japoneză organizează expoziții pe diferite teme, de la arta tradițională, până la cea modernă și contemporană. „Expoziția deja a călătorit prin mai multe țări și a fost apreciată de mai mulți amatori de artă. Păpușile japoneze reflectă tradițiile Japoniei și valorile poporului nipon. Expoziția oferă o nouă privire asupra Japoniei prin intermediul acestei forme de artă”, a spus Masanobu Yoshii.

Potrivit lui Masanobu Yoshii, unele păpuși reprezintă bebeluși și copii, iar altele ostași, eroi sau personaje din povești. Sunt și păpuși care au legătură cu teatrul japonez tradițional. Unele păpuși au fost create de artiști contemporani și reprezintă diferite regiuni ale Japoniei. Unele dintre ele au o tradiție foarte lungă și sunt folosite și în ziua de astăzi în calitate de cadouri și în cadrul diferitor festivaluri. Unele păpuși erau folosite în ceremonii religioase. Ambasadorul a mai spus că primii meșteșugari de păpuși au fost sculptorii templelor care și-au folosit iscusința pentru a crea imagini din lemn ale copiilor.

Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei Tudor Zbârnea a declarat la ceremonia de deschidere că expoziția pentru spațiul nostru cultural este o noutate și o lecție despre cum trebuie promovată arta în general. Tudor Zbârnea menționează dragostea și tandrețea cu care au fost confecționată atât vestimentația, cât și fețele păpușilor. Directorul Muzeului a anunțat că peste un an va fi inaugurată o expoziție de artă japoneză, cu stampa japoneză, cu un catalog care va fi publicat în premieră. „Cultura orientală ne interesează și cred că ne va interesa mereu, fiindcă interferențele noastre au adus mari valori atunci când am avut ocazia să le putem avea”, a spus Tudor Zbârnea.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Gheorghe Postica a spus că expoziția marchează o deschidere care vine de la Extremul Orient, de la răsăritul soarelui. Gheorghe Postica remarcă faptul că Japonia din totdeauna s-a manifestat printr-o cultură cu totul deosebită, o cultură care în toate timpurile i-a frapat pe oameni, pe admiratori. „Astăzi în epoca computerelor, epoca tehnicii mari, japonezii care reprezintă o putere a tehnologiilor moderne, au reușit și reușesc în continuare să-și păstreze valorile patrimoniale autentice și aceste valori sunt exprimate și prin arta contemporană. Arta contemporană japoneză este construită și are la bază rădăcina sa istorică”, a menționat secretarul.

În prezent, metodele vechi de creare a păpușilor tradiționale japoneze sunt înalt apreciate de către cei pasionați de arta decorativă. Păpușile japoneze se caracterizează prin expresivitatea lor facială, care se obține prin sculptarea cu atenție a stratului exterior al cochiliei pulverizate.

Expoziția este deschisă până pe 10 martie. Intrarea este liberă.