Panourile fotovoltaice ar fi o soluție pentru eficientizarea din punct de vedere energetic a blocurilor de locuit. În special, este vorba despre blocurile multietajate construite în perioada sovietică. Un grup de experți în energie au efectuat un studiu în care au analizat consumul de energie în mai multe clădiri multietajate din municipiile Chișinău Bălți, cu diferite caracteristici geometrice, construite în diferiți ani. Constatările lor arată că energia electrică produsă de panourile fotovoltaice ar acoperi necesitățile pentru consumul de energie pentru lifturi și pentru locurile de uz consum.
Într-o conferință de presă la IPN, experta Galina Verdeș a declarat că majoritatea blocurilor multietajate din municipiile Chișinău și Bălți au fost construite în perioada sovietică și au caracteristici care nu mai corespund normelor actuale. Ca urmare, înregistrează un consum mare de energie. Potrivit expertei, există multe probleme legate de gestionarea eficientă a blocurilor din punct de vedere energetic, inclusiv datoriile mari față de furnizori.
Potrivit Galinei Verdeș, consumul de energie al blocurilor de locuit este format din consumul de energie electrică și termică. Fiecare din aceste componente mai are și o cotă de consum a energiei pentru locurile de uz comun și pentru sistemele de întreținere ale blocului. Astfel consumul comun de energie termică este acea cotă care se pierde în subsolul clădirii, la etajele tehnice și în scările blocului. Energia electrică se consumă pentru iluminatul scărilor, subsolului, intrării, precum și pentru activitatea lifturilor.
Cheltuielile pentru consumul de energie utilizat pentru activitatea lifturilor, dar și pentru spațiile de uz comun ar putea fi acoperit în totalitate dacă s-ar implementa soluții de eficiență energetică. Galina Verdeș a menționat că una dintre ele ar putea fi panourile fotovoltaice. Or, există experiență în instalarea și folosirea acestora. Ele se întrețin ușor, nu produc zgomot, precum și mecanismul lor de contorizare netă permite utilizarea lor avantajoasă.
În cadrul studiului, autorii au venit cu o serie de recomandări. Expertul Sergiu Ungureanu a declarat că este necesar să fie lansată o campanie națională de informare și instruire pentru asociațiile de locatari, inclusiv pentru întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ. De asemenea, potrivit lui, trebuie să fie create grupuri de inițiativă pentru eficientizarea consumurilor de energie. Se recomandă și sesizarea partenerilor de dezvoltare pentru lansarea programelor de finanțare care ar acoperi 50-80% din costurile de investiție.
„Trebuie să existe o simplificare a accesului la rețea pentru asociațiile de locatari. Este necesar suport tehnic prin intermediul instituțiilor de stat. De asemenea, se impune un control mai strict la eliberarea avizelor de racordare, dar și admiterea instalării unei puteri sporite care va permite acoperirea unei cote mai mari de energie electrică, dar și termică”, a mai spus Sergiu Ungureanu.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.