logo

Pandemia și refuzurile rudelor donatorilor au dus la scăderea numărului de transplanturi


https://www.ipn.md/ro/pandemia-si-refuzurile-rudelor-donatorilor-au-dus-la-scaderea-7967_1094418.html

Pandemia de COVID-19, dar și refuzurile rudelor potențialilor donatori au provocat scăderea numărului de transplanturi de organe. De la începutul anului 2020, în Republica Moldova s-au făcut 20 de transplanturi de organe, în timp ce pe lista de așteptare sunt 80 de persoane, scrie Europa Liberă, citată de IPN.

Directorul Agenției Naționale pentru Transplant, Vladimir Bolocan, a spus pentru Europa Liberă că, dacă acum doi ani ponderea refuzurilor era de 70%, în ultima lună este de 24%.Cauza principală pentru care rudele refuză donarea este lipsa informației. Oamenii nu știu ce înseamnă aceasta și, pentru că nu știu, le este frică.

Autoritățile vor să creeze un registru al refuzurilor pentru a înțelege care sunt motivele pentru care rudele potențialilor donatori nu permit transplantul de organe. Potrivit medicilor, printre acestea se numără anumite convingeri religioase sau stereotipuri. „Dacă soluția găsită de noi pentru implementarea registrului refuzurilor se va adeveri a fi una fezabilă, vom putea lucra la înlăturarea barierelor”, a precizat Vladimir Bolocan. Registrul de refuzuri ar putea fi funcțional din primăvara anului 2023.

În 2022, medicii au realizat opt transplanturi de ficat, trei de rinichi și 90 de țesuturi și membrane. Este un număr în creștere, raportat la anii precedenți, marcați de pandemie. În același timp, listele de așteptare se măresc. De exemplu, la începutul anului, 22 de pacienți așteptau un transplant de rinichi, iar la sfârșit de an erau deja 35 de persoane. Pentru transplantul de ficat în așteptare se află 50 de pacienți, în timp ce la începutul anului erau 48. În lista de așteptare pentru transplantul de cornee sunt peste 20 de persoane.

Pentru întreținerea Agenției de Transplant pentru anul 2023, din bugetul de stat vor fi alocate 3,9 milioane de lei.