logo

Pandemia nepăsării și Reinventarea Moldovei. Op-Ed de Ala Tocarciuc


https://www.ipn.md/ro/pandemia-nepasarii-si-reinventarea-moldovei-op-ed-de-ala-7978_1076667.html

„...putem să ne reinventăm din nou din acest punct, inclusiv ca țară. Și poate acum e cel mai oportun moment să începem să scriem un plan de ieșire din pandemie? Pragmatic. Realist. Constructiv. Inteligent. Încercăm să Reinventăm Moldova?!...”
---

Acum două săptămâni, s-a întâmplat un eveniment logic în țara noastră, a ars Filarmonica Națională.

De ce logic? Pentru că pandemie avem, secetă avem, inundații am avut, ne mai lipsea un incendiu. Si acum avem si asta.

Dar logic este si din alte considerente. Logic înseamnă o consecința a nepăsării! Și nepăsare este practic peste tot.

Seceta este un sfârșit logic după nepăsarea în agricultură

Avem pământuri foarte fertile, pământuri, care au dat roadă sute de ani. Ploua de la Dumnezeu. Noi doar semănam si mai dam cu sapa, si apoi tăiam popușoiul, seceram grâul și alte cereale.

Dar nu mai plouă! Și nu Dumnezeu este de vină. Noi, oamenii, am tăiat copacii, am distrus lacurile de acumulare, am încetat sa irigăm. Am tot furat banii din fondul ecologic, care de zeci de ani erau alocați pentru sisteme de irigare. Și acum ne plângem pe secetă? Seceta este un sfârșit logic al nepăsării în agricultură!

Nepăsarea în ocrotirea sănătății – suntem lideri în pandemie pe continent

Pandemia a scos deasupra tot ce a fost mai putred în sistemul de sănătate. O sa îmi ziceți că nu e logic? Câcatul, un cuvânt din dex, tot timpul iese la suprafață! A ieșit și acum! Cine a făcut tot asta? Oamenii! Noi toți! Am crezut că suntem nemuritori. Dar nu suntem! Acum vom muri cu zile! Mulți! Neglijența nu iartă. Evoluție logică, dacă distrugi sănătatea – ajungi bolnav!

Dacă intrați pe site la Worldometer, o să vedeți numărul de cazuri active si numărul de cazuri grave cu COVID-19În lume. Datele sunt absolut veridice si statistic concludente. In lume acum 1% din cazurile active de COVID-19 sunt cazuri grave. Noi avem aproape 722 cazuri grave. și asta e adevăr. Cei gravi toți sunt in spital. și asta este 1%. Deci, noi avem mai mult de 74000 cazuri active acum. Și majoritatea celor activi sunt ca niște pulverizatoare de aerosol cu particule de virus. Și 4 din 10 sunt fără mască.

Am ajuns să fim lideri în Europa și la numărul de cazuri noi la 1 mln de populație și la numărul de decese la 1 mln de populație. Mai mult ca atât, dacă o sa analizați datele despre decese, o sa vedeți că majoritatea deceselor survin în 6-8 zile după spitalizare, adică foarte repede. Neglijența ne omoară părinții și ne îmbolnăvește copiii!

Nepăsarea față de cultură a ars Filarmonica

Pe parcursul multor secole am fost cotropiți din diferite părți. Dar fiecare Imperiu, care ne anexa ca și teritoriu, aducea și ceva bun pe aici. Și acum 100 ani, când a fost construită acea Filarmonică, cineva a dorit foarte mult să aducă și un strop de cultură în acest oraș de la marginea imperiilor. Acum această clădire a ars și cu ea au ars instrumente de unicat. Si cei 100 de ani din viața culturii noastre au ars. De ce? Din neglijență! Demult trebuia construită o clădire nouă pentru Filarmonică, pentru că noi demult ne numim Capitală Europeană. Și instrumentele erau să fie salvate, și partiturile erau să fie păstrate, și continuitatea în crearea frumosului era menținută. Acum ce poate fi mai grav? Să nu construim una noua!

Nepăsarea a devenit pandemică

Generația noastră, și aici mă refer la toți cei, care erau maturi la momentul proclamării Independenței, a tot distrus, și apoi fuguța a luat avionul și a plecat. După noi fie potop – a devenit un fel de lozincă tradițională moldovenească.

Dar potopul a venit peste tot acum. Și asta este doar un început! Ce e mai rău ne așteaptă înainte. Nu putem fugi pe Marte! Tot aici va trebui sa trăim.

Neglijența nu iartă pe nimeni. Am tolerat un rău mic? Acum suntem fața in fața cu un rău mare. Am iertat un furt mic, acum căutăm miliarde.

Am închis școli, spitale, distrus tot ce se putea, pe motiv - nu ajungeau bani. Dar trebuia gândit invers: cum să câștigăm acești bani si sa păstrăm tot ce a fost construit de părinții noștri! Și bani erau! Dacă nu erau - nu se furau!

Acum exact 20 ani mergeam la Curtea Supremă de Justiție cu un proces din partea unei întreprinderi de stat si un agent privat străin. Am pierdut noi atunci procesul, deși după lege trebuia să câștigăm, și banii să rămână în țară. Și avocații străinilor erau din Moldova, nu erau străini. După proces, unul din ei, văzându-mă plângând, a zis printre altele că acest stat moare, dacă cineva scoate un geamantan cu bani din el, și 1 mlrd e de ajuns să fie scos. Era anul 2000! Oare numai acel avocat gândea așa? Eu cred că el a spus ce a auzit de fapt în cercul lui de la cineva. Și au fost scoase trei miliarde de facto din această țară. Nu au venit străinii să ne fure, tot ai noștri au făcut-o.

O criză poate fi un moment de reinventare pentru Moldova

Am trăit mai multe crize existențiale în o perioadă relativ scurtă de timp. Și partea buna, după părerea mea, este că noi mai suntem! Uscați de soare, bătuți de virus, arși de foc, furați din toate părțile, vânduți de mulți, dar încă mai suntem.

Avem pământ. Avem cap. Avem mâni si picioare. Ce ne mai trebuie?! Dorința de a munci și a schimba lucrurile spre bine aici. Și eu știu că sunt mulți oameni aici și acum care judecă la fel.

Suntem un popor cu un coeficient de inteligență foarte înalt, copiii noștri plecați peste hotare o dovedesc din plin. Dar comportamental încă mai suntem neglijenți și nepăsători. O nepăsare învățată continue să distrugă și să genereze deznădejde. Dacă transformăm nepăsarea în ceva, mai prietenos oamenilor, am putea să reușim o reînviere.

Un foc poate transforma totul în cenușă. Dar asta poate fi privit și prin altă perspectivă. Un foc arde ce e vechi, eliberând loc pentru ceva nou.

Deci, putem să ne reinventăm din nou din acest punct, inclusiv ca țară. Și poate acum e cel mai oportun moment să începem să scriem un plan de ieșire din pandemie? Pragmatic. Realist. Constructiv. Inteligent. Încercăm să Reinventăm Moldova?!