logo

Până la sfârşitul anului vor fi deschise şapte camere de audiere prietenoase copiilor


https://www.ipn.md/ro/pana-la-sfarsitul-anului-vor-fi-deschise-sapte-camere-de-audiere-prietenoase-cop-7967_1007857.html

Până la sfârşitul acestui an, în şapte procuraturi din ţară vor fi deschise camere de audiere prietenoase copiilor. Aici vor fi audiaţi copiii care au fost supuşi abuzurilor, copiii maltrataţi, copiii martori şi victime ale infracţiunilor. Procurorul-şef al secţiei minori şi drepturile omului a Procuraturii Generale, Iurie Perevoznic, a declarat pentru IPN că actualmente se efectuează lucrări de reparaţie şi achiziţionare a echipamentului şi mobilierului necesar.

Cele şapte raioane în care vor fi deschise camerele sunt: Călăraşi, Ocniţa, Soroca, Orhei, Anenii-Noi, Leova şi Cahul. Procuraturile au fost selectate în dependenţă de capacităţile tehnice şi de spaţiile de care dispun. Suma totală a investiţiilor este de peste 1 milion de lei – bani alocaţi în cadrul Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei (2011-2016).

Procurorul a mai spus că se analizează şi experienţa Norvegiei, care are deschise case regionale pentru audierea copiilor. Iurie Perevoznic spune că şi în Moldova ar putea exista asemenea case – în nord, centru şi sud.

Actualmente în Moldova există trei camere de audieri prietenoase copiilor, în judecătoriile Hânceşti, Bălţi şi Edineţ. Alte două sunt deschise de către organizaţiile neguvernamentale, ambele la Chişinău.