logo

Până la sfârșitul anului nu există premise pentru deconectarea energiei electrice, autorități


https://www.ipn.md/ro/pana-la-sfarsitul-anului-nu-exista-premise-pentru-deconectarea-7966_1109964.html

Până la sfârșitul anului nu există premise pentru deconectarea energiei electrice, întrucât este în vigoare contractul de achiziție cu MGRES. O spune secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan. În eventualitatea în care concernul Gazprom, de la 1 ianuarie, nu va livra suficiente volume de gaze regiunii transnistrene, necesare pentru producerea energiei electrice, Chișinăul va procura energie din România, transmite IPN.

Unul dintre scenariile discutate la Guvern este că Gazprom va reduce volumele de gaze livrate regiunii transnistrene de la 5,7 milioane metri cubi zilnic până la 2,5 milioane metri cubi. În această situație, Centrala de la Cuciurgan nu va putea produce energie pentru dreapta Nistrului.

„Dacă nu vom lua energie electrică de la MGRES, o vom importa din România, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2022. În plus, vom folosi toată energia produsă pe loc. CET-urile își pot majora capacitatea de producere”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Energiei în cadrul unei emisiuni la RliveTV.

MGRES are stocuri de cărbune pentru 50 de zile. Achiziția gazului la preț de piață pentru producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan este o soluție mult prea costisitoare pentru Republica Moldova. „Mai avantajos ar fi să procurăm energie electrică din România.

Dar totul depinde de prețul de achiziție a gazului”, a mai spus Constantin Borosan. Capacitatea de achiziție a energiei electrice prin interconexiunea cu România este limitată la 315 MW, ceea ce este insuficient pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Îndemnul autorităților pentru populație este să consume energie responsabil.

„Noi sâmbăta și duminica avem consum redus, pentru că în aceste zile sectorul economic nu consumă. În aceste zile punem porni mașinile de spălat. În familia mea așa se face”, a exemplificat Constantin Borosan.

Vulnerabilitatea energetică a Republicii Moldova este accentuată și de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din țara vecină.