logo

Până la sfârşitul anului în Moldova nu vor mai fi efectuate operaţii de transplant


https://www.ipn.md/ro/pana-la-sfarsitul-anului-in-moldova-nu-vor-mai-fi-efectuate-operatii-de-transpla-7978_1007832.html

63 de persoane care suferă de afecţiuni renale, ale ficatului sau ale corneei sunt în aşteptarea unei intervenţii chirurgicale de transplant. Persoanele sunt trecute pe lista de aşteptare a Agenţiei Transplantului şi vor fi supuse intervenţiei chirurgicale în funcţie de gravitatea stării de sănătate. Spitalul Clinic Republican, instituţia la care sunt efectuate operaţiile de transplant, nu mai deţine însă surse financiare necesare pentru a mai face vreo intervenţie de acest tip până la sfârşitul anului curent.

Directorul Spitalului Clinic Republican (SCR), Sergiu Popa, a declarat pentru IPN că pentru o intervenţie de transplant de ficat este nevoie de circa 1,2 milioane de lei, iar pentru una de transplant renal – circa 300 de mii de lei. Cheltuielile sunt acoperite din bugetul statului, prin intermediul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Operaţiile de transplant de cornee sunt mai puţin costisitoare şi sunt acoperite din bugetul Spitalului Clinic Republican. Sergiu Popa a spus că, din ianuarie 2014, instituţia medicală va avea un buget centralizat, iar cheltuielile pentru fiecare tip de intervenţie de transplant vor fi divizate. Astfel, se va putea stabili numărul fix de intervenţii de transplant care se vor face pe parcursul unui an.

Şefa serviciului de informare şi comunicare cu mass media a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Lilia Onea, a spus că în acest an Spitalul Clinic Republican are un buget de 156,2 milioane de lei, pentru toate tipurile de intervenţii chirurgicale efectuate la instituţia medicală. Tarifele sunt stabilite de către Ministerul Sănătăţii.

Directorul Agenţiei Transplantului, Igor Codreanu, a menţionat că în 3 ani de la fondarea agenţiei numărul intervenţiilor chirurgicale de transplant a fost în creştere. În perioada 2012-2013 în Moldova au fost efectuate 17 intervenţii chirurgicale de transplant renal, de ficat şi de cornee, la care au participat specialiştii din ţară şi de peste hotare. În prezent pe lista de aşteptare sunt 30 de persoane care au nevoie de transplant renal, 15 de transplant de ficat şi 18 transplant de cornee.

Ultima operaţie de transplant a fost efectuată pe 7 iunie anul curent, de către un grup de medici din Republica Moldova şi chirurgul român Irinel Popescu. Intervenţia (transplant hepatic) a durat mai mult de şase ore şi a fost făcută la Spitalul Clinic Republican. Primul transplant de ficat în Republica Moldova a avut loc pe 22 februarie curent, când un tânăr a donat o parte din ficat mamei sale.