logo

Până la ora 09.00 au fost semnalate 141 de incidente la secțiile de votare, Promo-LEX


https://www.ipn.md/ro/pana-la-ora-0900-au-fost-semnalate-141-8012_1100573.html

Observatorii Misiunii Promo-LEX au semnalat în primele două ore de votare 141 de incidente. 44 de incidente au fost prelucrate. Acestea se referă la obstrucționarea procesului de observare liberă în secție de votare, erori tehnice, deficiențe în liste electorale, a precizat șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, prezentând rezultatele de la ora 09.00, transmite IPN.

Nicolae Panfil a comunicat patru cazuri de restricționare a accesului observatorilor sau de obstrucționare a procesului de observare liberă în secție de votare. Incidentele au fost constatate în secția nr.1 din orașul Cahul, secția nr. 202 în sectorul Râșcani, Chișinău, secția nr. 58 în sectorul Botanica, secția nr. 32 în sectorul Botanica. În toate patru cazuri este vorba mai curând despre necunoașterea legislației electorale de către funcționarii electorali sau din alte motive a fost restricționat accesul. Într-un final, la ora 07.00 observatorilor li s-a permis accesul, dar problema a constat în faptul că aceștia au fost admiși cu 5-10 minute înainte de ora 07.00 și nu așa cum au fost instruiți, astfel încât să reușească să vadă tot procesul de pregătire a secțiilor de votare.

Un alt tip de incident constatat ține de deficiențele de funcționare a Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”. Aici au avut loc erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor, accesul la internet etc. În total au fost comunicate șapte cazuri.

În teritoriu Promo-LEX are echipe statice de observatori în  602 secții de votare. În municipiile Chișinău și Bălți  procesul de observare are loc în toate secțiile de votare. De asemenea, în teritoriu sunt 71 de echipe mobile cu 142 de observatori suplimentari celor care sunt în echipele statice.