Paginile web ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției, precum și paginile instituțiilor conexe sunt parțial accesibile pentru persoanele cu deficiențe de văz. Sunt constatări ale Alianței Infonet, în urma unei analize efectuate.
Valerian Tăbîrță, responsabil de relații cu publicul la Alianța Infonet, a precizat într-o conferință de presă la IPN, că au fost analizate paginile: politia.md. mai.gov.md, border.gov.md, dse.md, carabinier.gov.md, bma.gov.md, dinamo.md, academy.police.md. Analiza s-a făcut cu implicarea unei persoane cu deficiențe de vedere. În studiu s-a ținut cont de criterii precum: perceptibilitatea, operabilitatea, inteligibilitatea și robustețea paginilor web.
Valerian Tăbîrță spune că sunt mai multe condiții pe care trebui să le întrunească paginile web pentru ca ele să fie considerate accesibile. Este vorba despre existența butoanelor de mărire și micșorare, posibilitatea de inversare a culorilor și alegerea acestora, posibilitatea de a căuta informația ușor prin intermediul unor instrumente de căutare etc.
De exemplu, pagina Poliției (politia.md) este parțial accesibilă. Sunt instrumente de mărire și micșorare a textului, însă sunt denumite neclar cu literele „Aa”. Există instrumente pentru inversarea contrastului, dar acest instrument vizual nu poate fi găsit ușor. Autorii recomandă ca butoanele care măresc și micșorează literele să fie numite clar, de exemplu: „mărește textul” și, respectiv, „micșorează textul”. Analiza a arătat că pe pagină există multe documente care au fost scanate și salvate în format PDF, ca imagine, motiv pentru care aceste acte nu pot fi citite de softurile de asistență utilizate de nevăzători. Problemele sunt comune pentru paginile conexe.
Pagina Ministerului Afacerilor Interne (mai.gov.md) are butoane de inversare a contrastului din negru pe alb în alb pe negru. De asemenea, există butoane de mărire și micșorare a textului, însă acestea sunt denumite în engleză „zoom in” și, respectiv, „zoom out”, astfel că nu toate persoanele înțeleg care este funcția butoanelor. Fotografiile atașate în dreptul știrilor sau comunicatelor nu au „caption” și nevăzătorii nu pot înțelege ce este reprezentat în acea imagine. Ca și în cazul site-ului Poliției, și pe site-ul MAI sunt multe documente în format PDF neaccesibile.
Valerian Tăbîrță a declarant că un exemplu de site accesibil pentru persoanele cu dizabilitate de vedere este cel al Avocatului Poporului. Aproape accesibil este și site-ul CEC-ului.
Potrivit directorului executiv al Alianței Infonet, Victor Koroli, situația poate fi remediată prin implicarea dezvoltatorilor de rețea, organizarea de ateliere comune, unde persoanele cu dizabilități să sugereze unde sunt probleme, ca ele să fie rezolvate.