logo

Pactul propus de PLDM se adresează forţelor proeuropene din Moldova, părere


https://www.ipn.md/ro/pactul-propus-de-pldm-se-adreseaza-fortelor-proeuropene-din-moldova-7978_1009192.html

Toate forţele politice cu opţiuni proeuropene din Moldova pot face o uniune în beneficiul parcursului european al ţării prin aderarea la Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, lansat de Partidul Liberal Democrat. De această părere este analistul politic Ion Tăbârţă.

„Acest pact, probabil, este formulat după calapodul Declaraţiei de la Snagov, unde s-a menţionat că orice s-ar întâmpla, orice conflicte ar fi, integrarea europeană este strategică pentru România şi nu poate fi pusă în discuţie. Cam aceasta se vede şi în cazul Republicii Moldova, toate forţele politice trebuie să-şi asume parcursul european”, a declarat Ion Tăbârţă pentru IPN.

Totuşi, spune analistul, în cazul Republicii Moldova este mai dificil să se obţină de la toate formaţiunile politice această adeziune la vectorul extern proeuropean. „Avem un popor divizat, avem partide pro-estice, şi altele pro-vestice. Cred că se vine cu acest mesaj la partidele proeuropene, dar care nu au susţinut anumite acţiuni ale actualului guvern pentru a merge pe calea europeană, de exemplu Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, sau Partidul Naţional Liberal al Vitaliei Pavlicenco”, a opinat Ion Tăbârţă.

Analistul susţine că acest pact are iniţial o conotaţie simbolică, dar dacă va fi respectat de toate partidele proeuropene, ar putea avea şi o conotaţie practică. „La noi se observă o gelozie cine este mai pro-european, cine a făcut mai mult pentru apropierea de UE, ceea ce ar putea fi o carte de bătaie la alegeri. Pactul ar putea fi însă şi practic, pentru ca apropierea de UE să nu creeze gelozii. Ar fi bine ca şi societatea civilă să-l susţină. Indiferent cine vine cu iniţiativa, trebuie să fie susţinută ideea de integrare în UE”, a spus Ion Tăbârţă.

Lansând Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, liderul PLDM, Vlad Filat, a făcut apel către liderii tuturor partidelor parlamentare şi extra-parlamentare, către membrii societăţii civile şi cetăţenii Republicii Moldova să-l semneze. Acest pact este văzut ca un angajament faţă de calea integrării europene.