logo

Pactul PLDM este în spiritul european, dar trebuie să reprezinte toată societatea, opinii


https://www.ipn.md/ro/pactul-pldm-este-in-spiritul-european-dar-trebuie-sa-reprezinte-7978_1009193.html

Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, propus de Partidul Liberal Democrat, este o iniţiativă în spiritul european, dar trebuie să ajungă să reprezinte întreaga societate, nu un singur partid, şi ar fi fost mai bine dacă era o iniţiativă comună a coaliţiei de guvernământ. De această părere sunt preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, şi expertul în politică externă, Lina Grâu, transmite IPN.

Lina Grâu a remarcat că iniţiativa este bună, dar a venit de la o singură formaţiune şi ar putea să apară rivalitatea în coaliţie, care a fost la începutul anului, o rivalitate care nu face foarte bine. „Acum depinde foarte mult cum va reacţiona Partidul Democrat. Ar fi fost foarte bine dacă iniţiativa venea din partea coaliţiei”, a apreciat experta.

În linii mari, spune Lina Grâu, acest pact are o abordare europeană. „Dar societatea noastră este cam divizată şi depinde cum va fi interpretat de oameni acest gest. Personal eram sceptică şi faţă de mitingul de la 3 noiembrie, dar a ieşit bune. E important că în societate există o mişcare de aceasta, europenii aşteaptă acţiuni de la noi, dar este important să fie vocea poporului, nu a unei singure formaţiuni”, a remarcat Lina Grâu.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, consideră iniţiativa importantă. „Cred că iniţiativa este corectă din punctul de vedere al partidului. Acum este altceva în ce măsură acest apel, semnat de o singură formaţiune, va fi atractiv pentru alte forţe şi alţi actori. Opinia mea este că, dacă ar fi fost lansat pactul de mai mulţi actori, ar fi fost mai probabil să fie susţinut. Dacă evenimentul de la 3 noiembrie era să fie organizat de un singur partid, ar fi fost mai nesemnificativ”, a mai spus Sergiu Ostaf.

PLDM, lansând Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, a făcut apel către liderii tuturor partidelor parlamentare şi extra-parlamentare, către membrii societăţii civile şi cetăţenii Republicii Moldova să-l semneze. Acest pact este văzut de către iniţiatori ca un angajament faţă de calea integrării europene. Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că iniţiativă este lansată într-un moment crucial pentru destinul Moldovei, iar consolidarea forţelor politice şi a societăţii civile este imperativă.  Scopul constă în promovarea parcursului european în calitate de idee naţională, consolidarea întregii societăţi în jurul proiectului european şi construirea statului european Republica Moldova.