Pacienţii de la psihiatrie cu drept de vot nu au putut participa la alegeri
https://www.ipn.md/ro/pacientii-de-la-psihiatrie-cu-drept-de-vot-nu-au-putut-participa-la-alegeri-7967_990718.html
Persoanele internate în instituţiile de psihiatrie, dar care au drept de vot şi capacitate de exerciţiu deplină, nu au putut participa la alegerile de duminică. Potrivit unei monitprizări a Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM), din numărul total de astfel de persoane – 3582, au votat doar 286, transmite Info-Prim Neo.
„Şi la acest scrutin persoanele internate în instituţii psihiatrice nu au beneficiat de secţii de votare pe teritoriul acestora. Excepţie a făcut spitalul de psihiatrie din oraşul Codru, municipiul Chişinău”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Stela Livădaru, coordonatorul proiectului de monitorizare.
Olga Straton, asistent în cadrul proiectului IDOM, a spus că cele mai grave încălcări depistate ţin de neincluderea acestor persoane pe listele de alegători, restrângerea accesului la vot sub pretextul încapacităţii pacienţilor de a-şi exercita acest drept drept, dar şi influenţarea de către personalul instituţiei a exprimării votului alegătorului şi neasigurarea votului secret în procesul de votare la locul aflării.
IDOM a mobilizat 18 observatori naţionali acreditaţi de Comisia Electorală Centrală, care au fost dizlocaţi în nouă instituţii psihiatrice, a precizat Olga Straton.
Proiectul de monitorizare a respectării drepturilor electorale în instituţiile psihiatrice din Republica Moldova este o continuare a proiectului pilot implementat la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Proiectul este susţinut financiar de Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.
În Republica Moldova în acest moment 4142 de persoane sunt plasate în instituţii psihiatrice, dintre care 3582 au capacitate de exerciţiu deplină şi prin urmare, drept de vot.