Pachete alimentare gratuite pentru gravide, femei care alaptează şi copii până la 2 ani
https://www.ipn.md/ro/pachete-alimentare-gratuite-pentru-gravide-femei-care-alapteaza-si-copii-7967_973897.html
Aproximativ 6 mii de gravide şi femei care alaptează, şi peste 8 mii de copii cu vârsta până la 2 ani, vor primi pachete alimentare în cadrul proiectului „Servicii de sănătate şi asistenţă socială”, dintr-un grant oferit suplimentar de Banca Mondială, ca răspuns la criza alimentară globală. De gestionarea banilor se va ocupa UNICEF. Acordul cu Ministerul Sănătăţii a fost semnat miercuri, 5 februarie, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit ministrului sănătăţii, Larisa Catrinici, din grantul în valoare de 2 mln de dolari vor fi achiziţionate produse alimentare pentru gravide, femeile care alaptează copii până la 6 luni şi pentru copii cu vârsta de 6-24 luni. Valoarea energetică a unui pachet alimentar va fi de 2,5 mii kkl pe zi pentru o persoană.
„Femeile şi copii care vor primi ajutor vor fi identificaţi la nivel local de o echipă formată din medic de familie, asistent social şi reprezentant al primăriei din localitate. Criteriile de selecţie au fost de ordin medical şi social. Prima distribuţie a pachetelor alimentare este planificată pentru sfârşitul lunii februarie. Pachetele alimentare vor fi distribuite o dată la două luni de către comisiile raionale pentru ajutoare umanitare pe parcursul a 6 luni”, a precizat Catrinici.
Ministrul sănătăţii a declarat în cadrul conferinţei de presă după semnarea acordului că acest ajutor este binevenit deoarece costurile la alimente se majorează iar în această situaţie femeile care provin din familiile social-vulnerabile nu-şi pot asigura copii cu alimentele necesare unei dezvoltări adecvate.
„Creşterea preţurilor şi reducerea veniturilor face dificilă achiziţionarea alimentelor necesare pentru o dezvoltare adecvată, iar malnutriţia şi nutriţia insuficientă afectează sănătatea copiilor. Copii de vârstă fragedă din familiile social-vulnerabile vor suferi cel mai mult din aceste cauze, deoarece ei recepţionează bolile mai repede şi există riscul de a deceda”, a spus reprezentantul UNICEF în R. Moldova, Alexandra Yuster.
Potrivit acesteia, femeile selectate şi copii vor primi câte un set a câte 2 kg de fiecare tip de produs. Setul de alimente include hrişcă, crupe de grâu, orez, ulei vegetal şi conserve de carne pentru mamă sau pireu de carne pentru copil. Pentru selectarea companiei producătoare produselor alimentare se va organiza o licitaţie. Listele pentru distribuirea alimentelor vor fi reactualizate o dată la două luni.
Activitatea în acest sens va fi implementată în cadrul unui parteneriat dintre Ministerul Sănătăţii, Ministerul protecţiei sociale, familiei şi copilului, Ministerul Administraţiei publice locale, Banca Mondială şi UNICEF.