Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a propus în cadrul evenimentului Moldova ICT Summit 2014 un pachet de acţiuni, menite să impulsioneze dezvoltarea industriei IT în Republica Moldova, transmite IPN.
Ministrul TIC Pavel Filip a spus că această industrie IT(industriia de softuri, programe, aplicaţii,) este una ecologică, nu necesită spaţii, ci doar cunoştinţele omului. Moldova are potenţial mare de dezvoltare a industriei IT, dar, spre regret, la ora actuală, acesteia îi revine doar 0,8% în formarea PIB, în raport cu 10% contribuţia în ansamblu a domeniului TIC.
„De aceea este necesar ca să creăm condiţii pentru dezvoltarea industriei IT, pentru atragerea investiţiilor străine în acest domeniu” - a specificat Filip.
Astfel, măsurile de intervenţie propuse de MTIC se referă la crearea în Moldova a parcurilor industriale (virtuale) şi aplicarea asupra acelor companii IT, care se vor înregistra în calitate de rezidenţi ai acestor parcuri, a unui impozit unic, calculat din venitul obţinut de la vânzări. Cota se propune să fie de 12%. Sau poate chiar de 10 la sută.
„Prin aplicarea impozitului unic vor fi lichidate barierele administrative şi simplificate procedurile de administrare fiscală, regulile de joc vor deveni mai clare. Fapt ce va determina investitorii străini să vină şi să activeze în acest domeniu. Impozitele plătite la stat nu vor scădea, pentru că vom avea un număr mai mare de companii, care vor activa legal în acest domeniu”, a specificat Filip.
O altă măsură din acest pachet prevede crearea centrelor de excelenţă pentru asigurarea sectorului IT cu specialişti calificaţi, edificarea unei legături mai strânse între universităţi, alte instituţii de învăţământ şi companiile IT, care au nevoie de personal înalt calificat.
Premierul Iurie Leancă a spus că domeniului TIC îi revine un rol primordial în procesul de modernizare. Implementarea tehnologiilor informaţionale avansate va permite să fie oferite cetăţenilor servicii publice de calitate, să fie consolidată legătura dintre instituţiile publice şi cetăţeni, eliminată corupţia. Leancă a apreciat că măsurile de stimulare a dezvoltării industriei IT, propuse de MTIC, sunt interesante. Iar Moldova ICT Summit reprezintă o platformă excelentă pentru a discuta aceste măsuri, care ulterior vor fi aprobate de Guvern.
Directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor Private din domeniul TIC, Ana Chiriţa, a menţionat că aplicarea unui impozit unic asupra veniturilor din vânzări a companiilor IT, care vor activa în parcurile industriale va stimula dezvoltarea acestei industriei.
„Însă foarte multe sunt în funcţie de modul de implementare a acestui impozit unic. Există şi problema companiilor IT care nu vor avea profit, într-o anumită perioadă sau la început de cale, cum vor achita acestea impozitul unic? Totodată, contribuţiile în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat şi cele obligatorii de asistenţă medicală rămân. Lucrurile trebuie discutate şi bine puse la punct, dacă optăm pentru reguli clare de joc. Nu trebuie lăsate locuri pentru interpretări eronate”, a relevant ea.
Moldova ICT Summit 2014 este organizat pentru a cincea oară de către MTIC, Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC, USAID, prin proiectul CEED II, în parteneriat cu agenţii guvernamentale şi companii private DAAC System Integrator, HP, Endava şi altele.