Oamenii pleacă în număr mare la muncă peste hotare, iar cei rămași în țară sunt îngrijorați că nu au cu ce plăti pentru gaze, lumină, alimente și medicamente. Cetățenii sunt nemulțumiți că au fost închise școli, universități, fabrici, iar oamenii rămân pe drumuri fără un loc de muncă. Sunt constatări ale Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE) în urma consultărilor publice cu poporul, cu experți și cu partidele de opoziție. Formațiunea a prezentat în context un plan de țară, despre care spune că va reduce sărăcia și dezastrul social”.
„Noi, partidul politic PACE, venim cu un plan politic de țară bine analizat și structurat, cu care ne-am prezentat anterior în compania electorală și care este unicul funcțional, pentru că cetățenii Republicii Moldova merită un prezent și merită un viitor. La situația de astăzi, în Republica Moldova nu există nici prezent, nici viitor. Iar oamenii sunt nevoiți să plece masiv din țară”, a menționat Tatiana Bordeianu, vicepreședinte PACE pe segmentul relații externe și integrare UE, într-o conferință de presă la IPN.
Denis Roșca, prim-vicepreședinte al partidului, a spus că nu există previzibilitate. Locuitorii țării nu cunosc în ce direcție se îndreaptă Moldova și cum va arăta țara la sfârșitul mandatului actualei guvernări. Planul de țară propus de PACE are cinci componente: brand de țară, sănătate, societate, independență și funcționalitate.
„Planul de țară are cinci priorități pe care, rezolvându-le în paralel, Republica Moldova nu va fi cea mai săracă țară din Europa. Noi avem tot de ce este nevoie pentru ca să ne dezvoltăm. Trebuie doar încredere că Republica Moldova poate deveni un stat dezvoltat”, a spus Denis Roșca.
Potrivit lui, educația trebuie să fie una dintre politicile prioritare ale statului. Atunci când statul va oferi tinerilor oportunitatea să-și dezvolte afacerile, când va oferi garanția vânzărilor produsului finit, populația va rămâne acasă. PACE pledează și pentru dezvoltarea culturii, propunând în context ca fiecărui tânăr să-i fie oferit un card cu 1000 de lei pe care îi va putea folosi pe bilete la diferite activități culturale. O prioritare este și turismul, formațiunea propune să fie promovat turismul ortodox, etnic, dentar, gastronomic și sportiv.
Denis Roșca a remarcat că Republica Moldova trebuie să-și onoreze toate angajamentele luate prin Acordul de Asociere cu UE și să devină un stat membru al UE. Integrarea în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de asemenea se regăsește în planul partidului. Denis Roșca a spus că țările care sunt membre în NATO sunt mai atractive investițional. Oamenii care dețin capital își consideră mai în siguranță activele în momentul în care țara este membră NATO. Independența energetică, alimentară, tehnologică. Ajustarea legii cu privire la Fondurile de Investiții și dezvoltarea Fondurilor de pensionare, reforma administrației publice centrale -– sunt alte segmente în planul de țară propus de PACE.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.