logo

PA: Andronachi a fost declarat indezirabil în Ucraina și expulzat


https://www.ipn.md/ro/pa-andronachi-a-fost-declarat-indezirabil-in-ucraina-si-7967_1093138.html

Fostul deputat al Partidului Democrat, omul de afaceri Vladimir Andronachi a fost declarat persoană indezirabilă în Ucraina și a fost expulzat de pe teritoriul statului vecin. Ca urmare, acesta a fost reținut în această dimineață la punctul de trecere a frontierei Criva- Mamalîga, pe numele lui fiind emis mandat de arest. Detaliile în acest sens au fost prezentate de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un briefing de presă, transmite IPN.

„Încă nu avem toate detaliile oficiale, dar înțelegem că decizia de a-l expulza din țară s-a bazat pe doi factori. În primul rând ,este cunoscut faptul că Vladimir Andronachi este asociat cu Vlad Plahotniuc, care de săptămâna trecută se află pe lista sancțiunilor a SUA pentru rolul său în corupția sistemică din Republica Moldova. În al doilea rând, având în vedere starea de război, Ucraina are o anumită politică față de persoanele cu cetățenie străină care intră în țara lor”, a declarat Veronica Dragalin.

Potrivit ei, Vladimir Andronachi este considerat un apropiat al ex-liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. El figurează în mai multe dosare penale distincte, inclusiv două numit generic „frauda bancară” și „Metalferos”. Primul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, iar celălalt este la PCCOCS. „Conform datelor oficiale din Republica Moldova, Vladimir Andronachi a ieșit din țară pe 5 iulie 2021. Pe 21 septembrie 2021, PA a obținut un mandat de arest pentru 30 de zile, emis de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana în dosarul „frauda bancară”. În acest dosar, fostul deputat este învinuit de escrocherie și spălare de bani”, a menționat șefa PA.

Pe 23 septembrie 2021, Republica Moldova a transmis către Interpol o solicitare de anunțare în căutare internațională cu scopul arestării și extrădării. Ca urmare, fostul deputat a fost anunțat în căutare internațională în iulie 2022.

Octavian Iachimovschi, procuror anticorupție, responsabil pe dosarul „frauda bancară”, a declarat că Vladimir Andronachi este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale. Potrivit acuzatorului de stat, fostului deputat urmează să-i fie adusă la cunoștință ordonanța de punere sub învinuire. Ulterior, va fi escortat la judecătorul de instrucție care îi va aduce la cunoștință mandatul de arestare. Astfel, începând cu ziua de astăzi îi va curge termenul de arest pentru termenul de 30 zile.