logo

Oul pascal este simbolul regenerării, purificării şi veşniciei


https://www.ipn.md/ro/oul-pascal-este-simbolul-regenerarii-purificarii-si-vesniciei-7967_964260.html

Un atribut neapărat al mesei de Paşti este oul colorat, oul încondeiat, care este un simbol al regenerării, al purificării şi al veşniciei, fiind el însuşi purtător de viaţă. Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Isus. Una din ele spune că, atunci când Mântuitorul a fost bătut cu pietre, acestea, atingându-L, s-au transformat în ouă roşii. Altă legendă afirmă ca Sfânta Maria, venind să-şi vadă Fiul răstignit, I-a adus ouă pe care le-a pus la picioarele Fiului. Ouăle s-au însângerat sub cruce, iar după ce Isus a murit, fariseii au făcut un ospăţ de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Când va învia cocoşul pe care-l mâncam şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Isus". Nici nu şi-a terminat spusele că ouăle s-au făcut roşii. Culorile folosite la ornarea ouălor de Paşti corespund unei anumite simbolistici, roşu fiind simbolul sângelui, soarelui, focului, dragostei şi bucuriei de viaţă, galbenul întruchipează lumina, tinereţea, fericirea, recolta, ospitalitatea, verdele – speranţa, reînnoirea naturii, prospeţimea, rodnicia, albastrul – azurul cerului, sănătatea, vitalitatea, violetul - stăpânirea de sine, răbdarea, încrederea în dreptate, iar negrul - absolutismul, statornicia, eternitatea. În tradiţia populară românească, ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase - vindecă boli, protejează animalele din gospodărie, sunt benefice în diferite situaţii. Există obiceiul de a te spăla pe faţă în prima zi de Paşti cu apă în care s-a pus busuioc, câţiva bănuţi şi un ou roşu – „ca să fii rumen şi frumos”. De-a lungul secolelor, procedeul vopsirii ouălor pascale s-a dezvoltat deosebit. Tematica ornamentării ouălor este luată din simbolurile ancestrale ale fertilităţii şi perpetuării vieţii – simboluri vegetale, animale şi astrale. În tradiţia populară există numeroase procedee de încondeiere a ouălor pascale - pictate, săpate, scrise, împietrite, încondeiate cu frunze de plante, cu mărgele, ouă picurate. Toate acestea, alături de pască şi cozonac, dar şi de miel, sunt principalele bucate ale mesei de Paşti.