logo

OTP Bank aduce în Moldova încă 15 milioane de Euro de la BERD


https://www.ipn.md/ro/otp-bank-aduce-in-moldova-inca-15-milioane-de-7966_1094035.html

OTP Bank aduce în Moldova încă 15 milioane de Euro de la BERD. Finanțarea țintește sprijinirea investițiilor pentru micro-întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii. Proiectul este sprijinit de UE cu granturi de stimulare în cadrul Inițiativei EU4Business, relatează IPN cu referință la site-ul BERD.

Proiectul va permite OTP Bank să continue sprijinul investițiilor făcute de microîntreprinderile locale, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în scopul modernizării tehnologiei și echipamentelor care asigură îndeplinirea standardelor UE. Banii vor mai putea fi folosiți pentru a stimula competitivitatea și a sprijini potențialul de export. Se așteaptă că cel puțin 70% din împrumut va ajunge în „tehnologiile verzi”.

După ce Moldova a obținut în iunie statutul de candidat pentru aderarea la UE, această nouă finanțare va contribui cu siguranță la atingerea țintei Planului Economic și de Investiții al UE de a sprijini 50.000 de IMM-uri din Moldova. Această formă de organizare reprezintă coloana vertebrală a economiei moldovenești. În consecință, sprijinirea IMM-urilor este vitală pentru a asigura o creștere economică susținută, în ciuda impactului negativ al războiului din Ucraina vecină, accentuează BERD. Investițiile în modernizarea echipamentelor și eficiența energetică sunt esențiale pentru competitivitatea lor și ajută la minimizarea impacturilor negative ale războiului și la confruntarea prețurilor ridicate la energie.

OTP Bank din Moldova este client BERD din 1996. Banca, pe locul trei în Moldova în ceea ce privește activele totale, este deținută în proporție de 98,3% de OTP Bank Nyrt din Ungaria.

BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 1,8 miliarde de euro în țară prin 158 de proiecte, cu 57% din portofoliul său în infrastructură durabilă.