logo

OTP Bank accelerează transformarea digitală cu MIA


https://www.ipn.md/ro/otp-bank-accelereaza-transformarea-digitala-cu-mia-7542_1106779.html

OTP Bank a marcat un nou succes în transformare digitală prin implementarea în timp record a sistemului MIA Plăți Instant. Lansată la nivel național pe 12 martie 2024, platforma MIA reprezintă un pas semnificativ în modernizarea sistemului de plăți din Republica Moldova. OTP Bank a fost printre primele instituții financiare care au implementat cu succes această tehnologie revoluționară.

Implementarea Plăților Instant a necesitat integrarea sistemului informațional OTP Bank cu noua versiune a bazei de date a Băncii Naționale a Moldovei. Datorită modernizării anterioare a sistemului informațional al băncii, acest pas a fost simplificat, fiind necesară doar dezvoltarea unui API pentru integrarea cu soluția BNM. Echipa OTP Bank a colaborat strâns cu companiile CS Tech și Getik – dezvoltatorii soluțiilor de bază ale băncii. Astfel, în doar cinci săptămâni partenerii au reușit lansarea unui API funcțional, pregătind terenul pentru inovații viitoare.

Serghei Matcovschii,  Șef Secție Studii și Dezvoltare, OTP Bank:  ”În anul 2022, am avut o reușită notabilă, implementând un nou sistem informațional alături de CS Tech. Acest sistem a fost proiectat pentru a sprijini digitalizarea flexibilă și securizată a operațiunilor noastre, care ne permite să integrăm funcționalități noi, mai ușor și mai eficient din punct de vedere al costurilor. Această realizare a reprezentat un pas important în direcția unei bănci moderne și digitale, deschizând calea pentru introducerea Plăților Instant în timp record.”

Pe data de 12 martie a anului curent, clienții au accesat primele funcționalități MIA în aplicația OTP Internet și Mobile Banking: Transfer Instant (P2P) și Solicitare de Transfer (RTP), operațiuni ce pot fi efectuate în baza numărului de telefon, fără introducerea datelor bancare. Noile opțiuni au fost rapid adoptate de către clienți, înregistrându-se peste 13 mii de utilizatori activi în prima săptămână de la lansare. Clienții au apreciat comoditatea, rapiditatea și siguranța oferite de MIA Plăți Instant: banii ajung în orice cont bancar din Republica Moldova în doar câteva secunde, cu disponibilitate 24/7. Mai mult, serviciile financiare au devenit mai accesibile pentru clienții OTP Bank, care se bucură de 0% comision pentru transferuri de până la 30,000 MDL pe lună.

În timp ce Plățile Instant deveneau una din cele mai discutate și apreciate inovații pe piața financiară din Moldova, OTP Bank a continuat să crească numărul de funcționalități MIA în aplicația sa de mobile banking: plăți prin scanarea unui cod QR, plăți prin link securizat și transferuri Me2Me (transferuri instant între conturile proprii deschise în diferite bănci). Timp de patru luni, echipa IT a băncii a realizat numeroase sarcini de testare și integrare a modulelor MIA, reușind lansarea noilor funcționalități până la termenul limită național - 31 iulie 2024.

Tudor Soltan, Coordonator de Proiect, OTP Bank, reflectă asupra procesului: "Sunt mândru de echipă, văzând rezultatul muncii noastre transpus în funcționalități fluide și confortabile, acum active în aplicația de mobile banking. Un transfer poate fi efectuat 24/7 și ajunge la destinatar în câteva secunde, iar modalitățile multiple de transfer, precum cele prin cod QR și link, oferă mai multă securitate și confort ca niciodată. Ne bucurăm să facem parte din revoluționarea plăților digitale în Moldova."

"Reacția pozitivă a clienților noștri oferă o direcție clară pentru inovații viitoare. Planificăm extinderea funcționalităților MIA pentru persoane fizice, prin implementarea opțiunii de generare a codurilor QR, și dezvoltarea serviciilor similare pentru clienții corporativi. Suntem dedicați să oferim soluții de plată moderne și eficiente care răspund nevoilor clienților noștri,"
a remarcat Irina Pohilă, Șef Departament Produse Digitale, OTP Bank.

Implementarea MIA Plăți Instant la OTP Bank nu este doar o istorie de succes tehnologic, ci și o dovadă a angajamentului băncii față de inovație și excelență în servicii. OTP Bank, recent apreciată de Euromoney pentru implementarea soluțiilor digitale, rămâne perfect poziționată pentru a contribui la transformarea digitală a sectorului bancar moldovenesc.

---

OTP Bank Moldova, subsidiară a OTP Group din anul 2019, este un furnizor integrat și universal de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament și profesionalism, OTP Bank înțelege nevoile clienților și contextul actual al pieței, și este un partener financiar de încredere în furnizarea de servicii financiare. OTP Bank se situează pe poziția a treia, după active, în clasamentul instituțiilor bancare din Moldova, potrivit datelor BNM.


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.