logo

OSCE tatonează terenul pentru o nouă întâlnire în reglementare transnistreană


https://www.ipn.md/ro/osce-tatoneaza-terenul-pentru-o-noua-intalnire-in-reglementare-transnistreana-7965_1028030.html

Cord Meier-Klodt, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, a efectuat o vizită în Moldova ca să pregătească părţile formatului de negocieri 5+2 pentru o nouă întâlnire. Aceasta se va desfăşura într-un cadru neformal, la Bavaria, Germania, în cadrul unei conferinţe care a devenit deja tradiţională. Reprezentantul special a declarat, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că a venit în Moldova să vadă cum decurge procesul de îndeplinire a înţelegerilor convenite cu 3 săptămâni în urmă la runda de negocieri 5+2, transmite IPN.

„Acum 3 săptămâni, a avut loc o întâlnire oficială, prima din ultimii 2 ani. Toţi participanţii din cadrul formatului au semnat un protocol comun, ceea ce nu a fost posibil încă din 2011. Întâlnirea şi existenţa unui acord pot fi considerate ca un adevărat succes comun. Acest succes, din păcate, nu înseamnă că vom rezolva conflictul transnistrean repede”, a spus diplomatul.

Cord Meier-Klodt a comunicat că a venit într-o vizită pentru a vedea cum merge procesul de implementare a înţelegerilor din acel protocol. „Vorbim şi despre acea întâlnire de la Bavaria, în cadrul conferinţei tradiţionale. Este planificată în luna iulie şi vom continua discuţiile acolo. Am subliniat că această întâlnire nu trebuie să aibă loc doar de dragul întâlnirii, iar părţile trebuie să realizeze anumiţi paşi”, a spus reprezentantul special.

Diplomatul se declară mulţumit că un pas a fost realizat – ambele părţi au semnat protocolul privind protecţia mediului. „Îmi pare bine să văd că discuţiile între negociatorii şefi şi între grupurile de lucru la fel s-au intensificat. Suntem în proces de lucru, cred că la aceste întâlniri, care se desfăşoară într-o nouă manieră, vor putea să se înregistreze progrese. În baza acestor succese putem spune că părţile, cu susţinerea noastră comună, trebuie să continue munca”, a încheiat Cord Meier-Klodt.

La începutul lunii iunie, negocierile de la Berlin în formatul 5+2 s-au încheiat cu semnarea unui protocol. Documentul conţine acţiunile pe care şi le-au propus să le realizeze părţile în timpul apropiat pentru a reglementa conflictul transnistrean. Printre problemele de actualitate imediată care se regăsesc în protocolul semnat între Chişinău şi Tiraspol sunt drepturile cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, mobilitatea academică, libertatea de circulaţie, telecomunicaţia etc.