OSCE nu poate obliga Rusia să-şi retragă armamentul din Transnistria
https://www.ipn.md/ro/osce-nu-poate-obliga-rusia-sa-si-retraga-armamentul-din-7965_960285.html
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu poate obliga Federaţia Rusă să-şi retragă prezenţa militară din regiunea transnistreană a R. Moldova. În lume există doar câteva organizaţii care pot forţa anumite state să-şi îndeplinească angajamentele, acesta însă nu este şi cazul OSCE, a declarat, luni, 10 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Misiunii OSCE în RM, William Hill.
Hill a făcut aceste declaraţii în contextul adoptării de către Adunarea Parlamentară a OSCE, desfăşurate la 3-7 iulie la Bruxelles, a unei rezoluţii referitor la RM, în care, printre altele, solicită Rusiei să-şi îndeplinească angajamentul asumat în 1999 la Istanbul de a-şi retrage trupele şi arsenalul militar din R. Moldova.
„Este însă cert, a spus ambasadorul, că această chestiune nu va fi epuizată decât în momentul în care trupele ruseşti vor fi retrase. Există suficiente resurse juridice şi fizice pentru ca Rusia să îndeplinească acele angajamente”, a mai spus el. De asemenea, oficialul OSCE a amintit declaraţiile făcute la Bruxelles de deputaţi ruşi, potrivit cărora Moscova va îndeplini obligaţiile respective doar atunci când vor exista condiţii pe care ea le consideră potrivite. „Se pare că s-a lăsat să se înţeleagă că aceasta s-ar putea întâmpla doar atunci când în procesul negocierilor se vor înregistra evoluţii pozitive”, a opinat Hill. Textul rezoluţiei, însă, denotă că majoritatea parlamentarilor OSCE nu au fost de acord cu acest argument, a declarat diplomatul.
Referindu-se la reluarea negocierilor în format „5+2”, Hill a declarat că dialogul între participanţi este, în unele cazuri, destul de rigid şi direct, dar deocamdată este greu de presupus care vor fi rezultatele finale. „Conflictul transnistrean poate fi soluţionat”, susţine Hill, argumentând prin faptul că între oameni de pe ambele maluri ale Nistrului există relaţii bune, pe acestea, însă, se suprapun interesele cercurilor de la conducere „care nu întotdeauna ajută la înfăptuirea acestei soluţionări”.
Potrivit Rezoluţiei, AP OSCE consideră că proiectul privind acordarea unui statut special Transnistriei în componenţa RM, care ar consolida şi asigura suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a RM, constituie principalul scop al negocierilor. Adunarea Parlamentară solicită guvernului RM şi administraţiei de la Tiraspol, cu suportul negociatorilor şi observatorilor, să caute activ căi de soluţionare a conflictului, respectând în continuare principiile şi standardele internaţionale, inclusiv drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Autorităţile transnistrene sunt chemate să înceteze restricţiile asupra societăţii civile şi să promoveze reformele democratice.
De asemenea, forul parlamentar al OSCE ia act de decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului referitor la cazul Ilaşcu, solicitând să fie întreprinse toate acţiunile necesare pentru eliberarea imediată a celor 2 deţinuţi ai regimului de la Tiraspol etc.
Cea de-a 15-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE şi-a desfăşurat lucrările în perioada 3-7 iulie curent, la Bruxelles.