logo

OSCE insistă pe elaborarea viziunii statutului special pentru Transnistria


https://www.ipn.md/ro/osce-insista-pe-elaborarea-viziunii-statutului-special-pentru-transnistria-7965_1033557.html

Autoritățile de la Chișinău au fost îndemnate repetat de către reprezentanții OSCE să elaboreze, cât mai curând, viziunea statutului special pentru regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova. După două zile de întrevederi la Chișinău şi Tiraspol, Wolf Dietrich Heim, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a chemat părțile să mențină un dialog constructiv, axat pe rezultate atât la nivelul întâlnirilor în formatul 1+1, cât şi la nivelul grupurilor de lucru între experți, transmite IPN.

Wolf Dietrich Heim a spus că este nevoie de hotărâre fermă, de disciplină şi voință politică din partea părților implicate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean în ceea ce privește respectarea angajamentelor asumate. „Acum ne concentrăm pe pachetul din opt puncte. Câteva din ele sunt o moștenire din Protocolul de la Berlin, plus încă patru subiecte pe care am dori să fie mai mult progres. Acest pachet din opt puncte este o șansă reală de progres. E important ca oamenii să vadă rezultate tangibile în ceea ce privește viața lor de zi cu zi”, a menționat reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE.

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a menționat în aceeași conferință de presă că doar voinţa politică va permite să se înregistreze progrese în reglementarea conflictului transnistrean în lunile următoare.

Cu referire la întrevederea planificată a președintelui Igor Dodon cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, reprezentanții OSCE au spus că susțin toate eforturile pentru a face mai coordonată poziția internă a Chișinăului şi nu numai. Formatul de negocieri 5+2 se referă la mai multe aspecte şi domenii care necesită interacțiunea între Guvern, Parlament şi alți actori, inclusiv președintele ţării. La fel aceștia au spus că foarte importantă a fost întrevederea trilaterală din februarie a președintelui Republicii Moldova cu prim-ministrul şi cu președintele Parlamentului, în cadrul căreia s-a declarat că va exista o abordare comună din partea Chișinăului. Acest consens, în viziunea OSCE, este foarte important pentru dinamica generală a procesului.

Despre o eventuală dată a convocării formatului de negocieri 5+2, reprezentanții OSCE au spus că va putea fi anunțată când vor exista rezultate pe cele opt puncte trasate pe agenda de discuții între Chișinău şi Tiraspol.